Kind & Kind – Secret Scouts en De Vermiste President

Door op 20 januari 2017

Deze serie zet een hele nieuwe benchmark neer voor het hedendaagse Nederlandse kinderboek.

Drie maanden nadat de vrienden Tom, Lisa, Sophie en Jack hun avontuur met Leonardo da Vinci ternauwernood hebben overleefd, staan ze voor een belangrijke keuze; om een geheimzinnige boodschap uit het verleden te ontrafelen moeten ze de wet overtreden of terug naar het verleden.
Tom wordt gegrepen door De Gooische Moordenaar en de vrienden belanden in levensbedreigende situaties. Dan blijkt opeens dat de Amerikaanse President wordt vermist. Ze zetten alles op alles om hem te vinden en te voorkomen dat de geschiedenis voor altijd verandert. Achterna gezeten door de politie en zij aan zij met Martin Luther King dringt langzaam tot hen door dat vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Lukt het ze om de President ooit nog terug te vinden?

“Wanneer de auteurs deze balans tussen feiten en fictie vast weten te houden, zal de toekomstige serie een plaats verdienen als materiaal op alle basisscholen in Nederland.” Dat is het. Of eigenlijk, dat was het; mijn conclusie over het eerste deel, De Verloren Leonardo, in deze serie. Inmiddels is het tweede deel uit en blijkt mijn conclusie onjuist. Is die de vraag nog aan de orde, of de auteurs de balans tussen feiten en fictie vast weten te houden? Het antwoord: een volmondig Nee, met een hoofdletter N. Die balans, dat is een vaststaand feit. Want wat heb ik met mijn drieëndertig jaar weer genoten van dit kinderboek.

Die balans tussen feit en fictie was hét ding in het eerste deel, een spannend avonturenverhaal tegen een historische setting, met Leonardo da Vinci nota bene als hoofdpersoon. Een heerlijk herkenbare lijn voor iedereen die een beetje heeft opgelet op school. Ditmaal geen Leonardo da Vinci, maar wel Karel de Grote, Steve Jobs, Piet Mondriaan, Martin Luther King en zelfs Barack Obama. Leerzaam voor de jeugd, herkenbaar voor de volwassenen. De Vermiste President is een heerlijk vlot geschreven avonturenverhaal, waarin feiten en fictie vernuftig in elkaar verweven worden. Zo blijkt er een verrassende reden te zijn hoe Mondriaan de inspiratie kreeg voor zijn kunst en Jobs voor zijn iPhone en blijkt King enige aansporing nodig gehad te hebben om te praten over zijn droom. Aansporing uit een onverwachte hoek.

Natuurlijk is het een en ander best vergezocht, of toch in ieder geval voor de oudere lezers. Zo ontsnappen onze hoofdpersonen Tom, Lisa, Jack en Sophie ditmaal een Middeleeuwse confrontatie met struikrovers en ridders, weten ze uit handen te blijven van de politie in Washington en overleven ze ternauwernood een roerige overtocht in een luchtballon, zonder ooit zelf ook maar in zo’n ding gevlogen te hebben. Maar is dat niet precies zoals een avonturenboek hoort te zijn? Wat mij betreft wel. Onze vier vrienden zijn een bont gezelschap, elk met hun eigen nukken en karakters. Personages waarin kinderen zich uitermate goed zullen kunnen vinden, niet in het minst door het hedendaagse taalgebruik, maar zoals volwassenen stiekem zich ook nog zouden willen voelen.

Ik vergeleek het eerste deel nog met Kruistocht in Spijkerbroek. Inmiddels kunnen we wel stellen dat de auteurs meer verdienen dan slechts ‘een vergelijking met’. Sommige van mijn neefjes hikken net tegen het einde van tijd op de basisschool aan. Ik weet in ieder geval welke boeken ik ze cadeau zal doen, dat laatste jaar.

Deze serie zet een hele nieuwe benchmark neer voor het hedendaagse Nederlandse kinderboek. Wat met smart gaat wachten op deel 3.

(4.5/5)
_____
Kind & Kind – Secret Scouts en De Vermiste President
Aerial Media Company bv
2016 – 349 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *