Dekker, Femke – De legende van de vuurvogel

Door op 17 oktober 2016

Menig kind zal lekker kunnen wegdromen met dit prachtige verhaal.

Op een barre winterdag vindt Ravian een prachtig gekleurde veer. Het kan niet anders, of dit is de magische veer van de Vuurvogel, uit de legende. Volgens die legende moet de vinder van de veer hem naar de Gele Steen brengen, ver weg in de bergen. Alleen dan zal zijn dorp voorspoed en geluk krijgen. Ravian komt uit een arm dorp en zijn zusje is doodziek. Er zit niets anders op dan de tocht vol beproevingen te ondernemen. In het geheim verlaat hij zijn dorp. Al gauw komt hij erachter hoe zwaar en moeilijk de tocht is. Magische wezens en kwaadwillende mensen; gevaar ligt overal op de loer. Maar er komen ook bijzondere en wonderlijke dingen op zijn pad. Zal het Ravian lukken alle beproevingen te doorstaan en de magische veer naar de Gele Steen te brengen?

De legende van de vuurvogel

Na onlangs een thriller gerecenseerd te hebben voor Duch Venture Publishing, een uitgeverij die zich vooral op het Young Adult genre richt, mocht ik ditmaal aan de slag met een kinderboek. En wat voor één! Op haar website vertelt de auteur Femke Dekker dat ze vroeger tegen schrijfsters als Thea Beckman opkeek. Tijdens het lezen van De legende van de vuurvogel kreeg ik al snel het gevoel wat ik enkele jaren geleden had bij het herlezen van Kruistocht in spijkerbroek: een heerlijk, tijdloos en spannend avonturenverhaal. De legende van de vuurvogel in een notendop.

Natuurlijk is het even wennen. Een kinderboek lezen is iets anders dan het lezen van volwassenenliteratuur. Het hoge fantasygehalte zal ook niet voor iedereen weggelegd zijn. Maar als je daar overheen stapt, als je over die muur heen durft te gluren, dan stort je je in een prachtig, zij het wat kort, avontuur. Een avontuur vol liefde, spanning en vriendschap. Een verhaal waar iedereen wat van kan leren, zowel jong als oud. Levenslessen voor menigeen: vertrouw niet jan en alleman op de blauwe ogen alleen en geld betekent niet automatisch geluk. Een boek wat dus iedere basisschoolleerling zou kunnen en wellicht zou moeten lezen. Dat gezegd hebbende: een hoop volwassenen ook…

Het enige nadeel is dat je er zo snel doorheen bent. Niet alleen vanwege de vlotte schrijfstijl; het boek leest heerlijk weg. Het is vooral de lengte die het hem doet, of eigenlijk het gebrek eraan. Een keer op en neer naar mijn werk en ik was er doorheen. Dat is helaas iets wat dit boek dan weer net niet doet lijken op Kruistocht. Maar, dat is dan ook het enige minpunt! Wellicht iets meer pagina’s en Femke Dekker is de Thea Beckman van nu.

Menig kind zal lekker kunnen wegdromen met dit prachtige verhaal, voorzien van prachtige illustraties.

(3.5/5)
_____
Femke Dekker – De legende van de vuurvogel
Dutch Venture Publishing
2016 – 140 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *