Donner, Anthony – Dutch DJS

Door op 10 juli 2016

Een exclusieve kijk in een bijzondere wereld.

Wanneer er over dancemuziek gesproken wordt, dan noemt men in één adem Nederland erbij. Sinds de opkomst van de Amsterdamse housescene is de electronische muziek de wereld aan het veroveren, waarbij ons kikkerlandje nog altijd de voorloper is. Of het nu om Amerikaanse festivals of nachtclubs op Ibiza gaat, overal staan Nederlandse namen geprogrammeerd of zijn het Nederlandse organisaties die de grootste en spectaculairste feesten geven. Toegankelijke house, melodieuze hardstyle of kneiterharde cross-breed, allemaal afkomstig uit dat kleine kaaslandje. Niet zo gek dat ons land een schat aan dj’s heeft, of het nu nieuwe talenten zijn of de oude meesters die al sinds de jaren ’80 achter de draaitafels te vinden zijn.

We zijn inmiddels ruim 30 jaar verder sinds Nederland voor het eerst kennismaakte met electronische muziek. Een scene die volwassen geworden is, met ups en downs en heel veel verschillende soorten stijlen. Reden voor partyfotograaf Anthony Donner om de mensen achter die stijlen aan het woord het laten. Maandenlang bezocht hij de meest uiteenlopende artiesten en liet ze hun verhaal doen, om ze tegelijkertijd op artistieke wijze te fotograferen. Het resultaat: een zeer omvangrijk boek waarin zowel de rookies als de veteranen aan het woord komen, evenals talloze anderen, zoals organisatoren, managers en kenners. Iedere artiest krijgt twee pagina’s de ruimte, één voor hun foto’s en de ander voor hun uiteenlopende verhalen. Bij de één alleen maar over de schijnbaar oneindigende weg omhoog, bij de andere over de diepe dalen achter de hoge pieken. Soms precies de anekdotes die je wilt weten, soms zomaar een fragment uit ‘het leven van’. Want iedere artiest, ieder persoon, heeft zijn of haar eigen verhaal. En die zijn soms best aangrijpend.

Verzamelaar of niet, dit boek is een aanwinst in de boekenkast van elke danceliefhebber. Dutch DJS is een onmisbaar werk, voor iedereen die de mensen achter de muziek wil leren kennen. Of je nu al jaren stad en land afgaat voor ieder feest of totaal niet bekend ben met de muziek. Donner portretteert op indringende wijze een keur aan mensen uit de wereld van de dancemuziek… En dat is nog maar een greep. Wordt vervolgd?

Ja, een exclusieve kijk in een bijzondere wereld. Dat is Dutch DJS.

(4.5/5)
_____
Anthony Donner – Dutch DJS
Uitgeverij Dutch DJs
2016 – 451 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *