Gerrits, Vanessa – Tweedehands Vleugels

Door op 16 juni 2016

In zijn genre een topper die naar meer smaakt. Knap debuut

Max heeft nieuwe vleugels nodig. En als Kraai – een wezen dat deels mens, deels monster en deels machine is – kan dat alleen maar door ze te stelen van een ander gevleugeld wezen. Een Beschermengel bijvoorbeeld. Iemand zoals Lucy. Lucy verliest alles met haar vleugels: haar vrijheid, haar carrière en mogelijk zelfs de ziel van haar Bestemmeling. Maar één veer blijkt genoeg om haar leven terug in handen te krijgen … Elk met een verborgen agenda, sluiten de Engel en de Kraai een ongewone alliantie. Er staan levens, harten en vleugels op het spel. Maar wat win je als je verliest? En is het het waard??

Onlangs werd ik door Jen Minkman gevraagd om deel te nemen in het Dutch Venture Publishing recensententeam. Op dat moment was ik bezig het oudere werk van David Baldacci te lezen, om zijn oeuvre compleet te krijgen. DVP stelt Young Adult boeken beschikbaar via een speciale link, waar je als recensent kunt kiezen wat jou het beste ligt. Er waren een tweetal publicaties beschikbaar, een chicklit en een paranormal / fantasy. Ik koos voor de laatste. Slechts een paar ogenblikken later was ik in het bezit van Tweedehands Vleugels, door de Vlaamse Vanessa Gerrits.

Meteen vanaf de start wordt het je als lezer duidelijk dat fantasy in dit boek een grote rol speelt, als Vanessa je voorstelt aan Max, een Kraai, en aan Lucy, een Engel. Beiden in bezit van een stel vleugels, waarbij Max aast op de engelenvleugels van Lucy, omdat zijn eigen vleugels niet meer in de beste staat zijn. Tot zover de Amerikaanse spionagewereld van Baldacci. Levendig wordt beschreven hoe, op uiterst pijnlijke manier, de vleugels bij Lucy worden afgesneden. Een uiterst persoonlijke diefstal, aangezien ze de mogelijkheid kwijt is te kunnen vliegen. Toch handig als je tot de engelensoort behoort. Wat rest is een gedwongen verblijf in de Korf, een woonplaats voor engelen hoog in de lucht boven Nieuw Anvers.

Nieuw Anvers, wat met de rivier de Scelde behoorlijk wat wegheeft van het ons bekende Antwerpen. Ditmaal geen verzonnen rijk, maar een alternatieve setting in België, wat het verhaal voor de meeste lezers een stuk dichter bij huis zal halen. Leuk gekozen door Vanessa! Echter worden diverse verhaallocaties niet tot in detail besproken, in welke stijl gebouwen werden opgetrokken bijvoorbeeld. Anderzijds wordt de kleding van Max bijvoorbeeld wel als Steampunk omschreven. Jammer, enkele kleine details hier en daar over de oude stad hadden het verhaal wellicht net iets levendiger gemaakt. Aandacht voor de personages is er echter des te meer.

Grofweg zijn er in de wereld van Tweedehands Vleugels een drietal volkeren te vinden. Allereerst de gewone mensen. Wij spelen een rol op de achtergrond, wij zijn slechts de figuranten. De hoofdrollen zijn duidelijk weggelegd voor de Engelen en de Kraaien. Zij zijn ook mensen, echter met bovennatuurlijke gaven, zoals de mogelijkheid tot vliegen, telepathische communicatie en zeer snelle zelfgenezing van wonden. De nadruk ligt hierbij op de Engelen Lucy en haar zus Claar, de stijve verloofde van Lucy genaamd J.J. en op de Kraaien Max, zijn beste vriend Raffyr en Harmen Belle, de ex van Max. Hoewel een relatie tussen een Kraai en een Engel als onmogelijk wordt geacht, voel je als lezer een romance tussen Lucy en Max al vanaf het begin aankomen. Mét de verloofde als vijfde wiel aan de wagen.

En dat is waar het in dit boek vooral om draait, romantiek en de alledaagse relatieproblemen tussen verschillende personen. Wat juist mist is de opbouw naar een climax, wat mist is een epische strijd tussen Engelen en Kraaien om de vrede in het land en niet alleen de strijd om een vrouwenhart. De liefdesperikelen en hoe Lucy en zus Claar hier over praten, evenals de zeer regelmatige intieme momenten, voelen wat puberaal aan. Het boek is dan ook echt bedoeld als Young Adult en zal volwassen lezers wellicht wat minder bekoren. Aan de andere kant moet ook gezegd worden dat het boek nergens verveeld en Gerrits goed de vaart in het verhaal houdt. Waarbij ook ik, een recensent van voorbij de 30, tot het einde geboeid bleef. Want er is zeker sprake van spanning. Een spanning in de driehoeksverhouding tussen Lucy, Max en J.J. Waar de uitkomst een vast gegeven lijkt, komen er toch steeds weer obstakels op het pad van de drie. Knap gedaan.

Er is inmiddels bekend dat dit het eerste boek zal zijn van de Vleugels Trilogie. De afsluiting van het boek mag dan ook gerust een open einde genoemd worden. Een einde dat heel wat meer belooft en hopelijk wat meer algemene spanning gaat brengen, naast de romantiek en relatieproblemen van de hoofdpersonages.

In zijn genre een topper die naar meer smaakt. Knap debuut.

(4/5)
_____
Vanessa Gerrits – Tweedehands Vleugels
Dutch Venture Publishing
2016 – 350 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *