Minkman, Jen – Het boek van voorheen

Door op 13 april 2016

Het boek van voorheen zou verplichte literatuur op de middelbare school moeten zijn.

De zestienjarige Leia woont al sinds haar tiende in het landhuis en leidt daar een geïsoleerd leven, samen met de rest van de jongeren. Diep vanbinnen is ze altijd nieuwsgierig geweest naar wat er schuilt achter de Muur die het eiland in tweeën deelt.
Wanneer ze op een avond wegrent van Sol, hun wrede leider, ontmoet ze Walt, een van de Dwazen van achter de Muur. Hij vertelt een heel andere waarheid dan waarmee ze is opgegroeid. Wat blijft er nog over van haar wereld als de Muur uiteenvalt?

Het boek van voorheen zou verplichte literatuur op de middelbare school moeten zijn. Zo, dat is een statement. Toch? Inderdaad. En ik zal je ook vertellen waarom. Het boek is een prima startpunt voor een levensbeschouwelijke discussie; het stelt je namelijk de vraag: “Waartoe zijn wij op aarde?” De één zal antwoorden dat hij of zij op aarde is om zijn of haar god te dienen, de ander komt hoogstwaarschijnlijk met een heel ander antwoord op de proppen. Verschillende levensvisies worden in dit boek besproken tegen een fantasierijke achtergrond. Jen Minkman oordeelt niet over geloven, maar toont de lezer wel verschillende visies ten opzichte van eenzelfde gedachte. Vinden wij de kracht om te leven en te overleven in een hogere macht, of juist in onszelf? En wat als je gaat twijfelen, of als je ontdekt dat de zaken anders blijken te liggen dan je aanvankelijk dacht of geloofde? Gevallen waarin de één kiest voor de dialoog en de ander zijn toevlucht zoekt in geweld. Maatschappelijke thema’s die allen aan bod komen.

Het verhaal wordt verteld door zowel Leia als Walt, die beiden aan één kant van een muur wonen. Of eigenlijk Muur, dus met een hoofdletter ‘M’, net zoals het IJzeren Gordijn. Beide personen vertegenwoordigen namelijk twee verschillende soorten volkeren, elk met hun eigen religieuze en wereldlijke opvattingen (de hogere macht en onszelf dus), die even verschillend zijn als water en vuur. Grappig detail is de keuze voor het boek en de personen die ‘het geloof’ van Leia vertegenwoordigen. In dit geval namelijk geen god of messias, maar personages uit populaire fictie. Een prima startpunt voor een discussie dus, zonder onze eigen religieuze opvattingen erbij te halen. Knap en tegelijkertijd leuk gedaan.
Daarnaast kaart de auteur nog een maatschappelijk vraagstuk aan, namelijk waar wij in hemelsnaam met onze wereld naartoe gaan. Het verhaal speelt zich namelijk af op een eiland en uiteindelijk ontdekt de lezer waarom het zich hier afspeelt. De oorzaak daarvan mag dan voor ons gelukkig een stukje fantasy in een Young Adult boek zijn, het is tegelijkertijd een zeer goed mogelijk toekomstbeeld… En niet eentje waarvan je vrolijk wordt.

Het boek van voorheen mag zich dan prima lenen voor schoolvakken als Levensbeschouwing en Maatschappijleer, het is bovenal natuurlijk nog steeds een leesboek. Een opbloeiende romance tussen de twee hoofdpersonen zie je reeds vanaf het begin aankomen, maar deze komt maar moeilijk van de grond door hun opvattingen en natuurlijk de Muur. Tot het eind hou je als lezer daardoor alsnog de vraag: Zou het? Of zou het niet?
Net als in haar voorgaande boeken kiest Minkman ook hier weer voor jongeren als hoofdpersonen. Met deze ingrediënten is ook haar nieuwste boek weer eentje die vooral bedoeld is voor de jongere lezers onder ons. Doordat het fantasy gehalte in dit boek echter op een laag pitje staat, kan het ook door (de wellicht wat nuchterdere) volwassenen prima gelezen worden.
Jammer is wel dat het verhaal wat aan de korte kant is. De opbouw naar de climax is zeker spannend te noemen, maar door de snelheid waarmee je als lezer de uiteindelijke confrontatie voorgeschoteld krijgt, is het voorbij voor je er erg in hebt… En dit is een verhaal wat best nog wel even door had mogen gaan.

(4/5)
_____
Jen Minkman – Het boek van voorheen
De Vrije Uitgevers
2016 – 202 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *