Minkman, Jen – Het laatste licht

Door op 12 januari 2016

Het laatste licht is een knappe mix van spirituele invloeden, maatschappelijke betrokkenheid en fantasy, met een romantische setting in het historische Wales.

Als Moira haar zus en broer helpt bij een Wicca-ritueel tijdens Halloween, verwacht ze niet dat hun bezwering ook echt zal werken. Ze komen in een mysterieus landschap terecht dat mijlenver weg lijkt van de steencirkel Meini Hirion in Wales waar ze met hun ritueel zijn begonnen. Natuurlijk moet het wel een illusie zijn… maar de knappe, donkerharige jongen die Moira tijdens haar trance ontmoet kan ze niet zomaar als droom wegwuiven. Hayko, de geheimzinnige vreemdeling, duikt daarna nacht na nacht weer op in haar dromen. Een vreemde kracht lijkt haar steeds weer terug te trekken naar het dromenland uit haar visioen, en de dingen die ze daar ziet beginnen steeds meer op nachtmerries te lijken. Maar waar Moira zich het meeste zorgen om maakt is niet dat ze in haar dromen met allerlei monsters en engelen moet vechten; het is het besef dat ze verliefd begint te worden op een jongen die helemaal niet bestaat.

Het verhaal speelt in het idyllische Wales, een perfecte setting voor een bovennatuurlijk verhaal als Het laatste licht. De hoofdpersonen zijn, net als in de andere fantasyromans van Jen Minkman, jongvolwassenen die te maken krijgen met alledaagse strubbelingen, zoals seksualiteit en chronische ziekte. Onze hoofdpersoon Moira heeft in het dagelijkse leven ADHD. Haar vriend Patrick dringt daarom aan op het gebruik van Ritalin, een middel dat meer nadelen dan voordelen kent. Moira voelt zich in haar artistieke opleiding namelijk geremd in haar inspiratie en haar uitingen. Daarnaast ziet Patrick liever dat zij haar inmiddels part time opleiding stopt en full time gaat werken. Hij wil gaan samenwonen en een gezin stichten, iets waar Moira nog niet aan toe is. Tot zover het alledaagse.
De zus van Moira, Tabby, stelt namelijk voor om met Halloween een onschuldige seance te houden samen met hun broer Dai. Wat daarna gebeurt, hadden zij echter niet kunnen vermoeden. Ze komen terecht in een droom die zij samen beleven, gebaseerd in een landschap dat Moira eerder geschilderd heeft…

Het laatste licht is een heerlijk lezende fantasyroman die duidelijk gericht is op het Young Adult publiek, gezien de problematiek die de hoofdpersonen voor de voeten geworpen wordt. Seksualiteit, intimidatie en drankmisbruik zijn enkele van die zaken waar zeker de opgroeiende vrouw mee te maken krijgt. Onderwerpen waar de auteur, als lerares Engels, vast en zeker mee te maken krijgt rondom haar leerlingen. Een maatschappelijke boodschap en fantasy, een gewaagde maar in dit geval ook geslaagde combinatie.

Wat de fantasy betreft, ditmaal geen elfen en trollen, maar juist een culturele minderheid uit de Arabische wereld, met de goden en engelen die erbij horen. De auteur zet verschillende personen met elk hun eigen geloof tegenover elkaar, zonder daarbij een bevooroordeelde houding aan te nemen jegens die stromingen. Zeker tegenwoordig een beladen onderwerp, met de situatie zoals deze in de wereld is. Als de mensen in het echt ook maar een beetje op de mensen uit dit boek leken, was de wereld al een veel betere plaats. Bijzonder om diverse elementen uit diverse religies en levensbeschouwingen in het boek tegen te komen. Een knappe mix van spanning en levensvisie in een fantasievolle context.

Het is echter wel jammer dat confrontaties min of meer vermeden worden. Een voorbeeld; wanneer de vriendin van Moira hoort wat Moira overkomen is in haar dromen, wordt dit door de vriendin meteen als zoete koek geslikt. Je zou zeggen dat men toch in ieder geval in eerste instantie enigszins terughoudend zou zijn. Het is immers niet precies hetzelfde als horen dat je beste vriendin in Disneyland geweest is. Ook is het op een paar puntjes wat voorspelbaar. Dat mag verder geen naam hebben; het zorgt voor niets meer dan een korte frons, zoals gezegd leest het boek lekker weg door de rijke mix van fantasy, spiritualiteit en romantiek. Wellicht iets te lekker, met slechts 260 pagina’s lees je het in één adem uit.

(3.5/5)
_____
Jen Minkman – Het laatste licht
Dutch Venture Publishing
2015 – 260 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *