Tennenbaum, Silvia – De Wertheims

Door op 31 december 2015
wetheims

Absolute aanrader voor een ieder die een roman kan waarderen en tegelijkertijd wilt leren over de ontwikkeling van de 21e eeuw.

Het boek ‘De Wertheims’ van Silvia Tennenbaum gaat over de welgestelde Joodse familie Wertheim. De familie neemt volop deel aan het bruisende culturele leven van Frankfurt begin vorige eeuw. Edu, jongste van de vijf broers, bankier en kunstverzamelaar, vormt na de dood van zijn vader de spil van de familie. Hij ontfermt zich over zijn nichtjes, Lene en Emma. Als Hitler aan de macht komt valt de familie uiteen. Edu vertrekt naar Zwitserland, andere familieleden wijken uit naar Italië, Parijs, Amsterdam en Amerika. Niet alle Wertheims weten echter aan de nazi’s te ontsnappen.

Silvia Tennenbaum schreef een boek over haar Joodse familie ten tijde van de Duitse bezetting. Door de ogen van verschillende familieleden beschrijft zij de ellende, hoop en liefde die haar familie hebben gemaakt zoals deze is. Gedreven door principes en idealen zijn zij verspreid over de gehele wereld terecht gekomen, van Israel tot de Verenigde Staten, maar ook in Nederland en Italië. Op de vlucht voor vervolging of juist het hoofd biedend aan de bezettingsmacht. Silvia Tennenbaum neemt de lezer terug in de tijd en maakt je deelgenoot van een tijd waarin niets normaal of zeker was. Absolute aanrader voor een ieder die een roman kan waarderen en tegelijkertijd wilt leren over de ontwikkeling van de 21e eeuw.

(4.5/5)
_____
Silvia Tennenbaum – De Wertheims
Nieuw Amsterdam Uitgevers
2013 – 574 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *