Kepler, Lars – Stalker

Door op 25 mei 2015

Zweden is in de ban van een seriemoordenaar die zijn slachtoffers eerst filmt vanuit het donker, thuis waar ze zich veilig wanen, en het filmpje vervolgens op YouTube plaatst. Enkele dagen later wordt degene die gefilmd is zijn volgende slachtoffer. Het onderzoek naar de moordenaar verloopt stroef, tot bij het lichaam van het vierde slachtoffer een bewusteloze man wordt aangetroffen. De man kan zich echter niets herinneren van de moord. Om zijn onschuld te bewijzen, roept zijn familie de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark. Maar de informatie die Erik verkrijgt biedt geen enkele duidelijkheid. Dan wordt er een nieuwe moord gepleegd, en de verdachte heeft dit keer een alibi. Er lijkt slechts één persoon te zijn die de zaak kan oplossen: Joona Linna. Maar die is meer dan een jaar geleden verdwenen…

Ondanks dat de conversaties soms wat houterig lijken, een punt van kritiek dat ik ook bij de eerdere boeken van Kepler heb, is Stalker een solide vervolg in de verhalen rondom Joona Linna. Een protagonist die de niet geijkte paden bewandeld, een anti held die tegen wil en dank vecht voor de letterlijke en figuurlijke levens van zijn vrienden en familie. Ontzettend knap hoe het schrijversechtpaar een verhaal opbouwt met in de eerdere boeken geïntroduceerde hoofdpersonen en nog knapper hoe de auteurs een behoorlijke twist in het verhaal brengen. Tot ongeveer drie kwart lijkt en blijkt het boek voorspelbaar… Maar dan zit de vork toch anders in de steel.

Stalker is een weerzien met oude bekenden. Erik Maria Bark, de hypnotiseur en zijn assistent, Nelly. Joona Linna, de Finse commissaris die op nogal onorthodoxe wijze te werk gaat. De Naald, de forensisch inspecteur en goede vriend van Joona. En Margot Silverman, de plaatsvervanger van Joona bij de politie. Plaatsvervanger, omdat recente gebeurtenissen een achtbaan hebben gemaakt van het leven van Linna. Zijn dood was geënsceneerd om te ontsnappen aan zijn aartsvijand, maar is terug omdat de zaken danig veranderd zijn… En net wanneer je als lezer denkt dat zijn leven weer enigszins op de rit kan komen, eindigt het boek met wéér maar eens een cliffhanger. Laat dat zesde boek maar komen…

Met grafisch beschreven moordpartijen is Stalker een boek dat je in je slaap gaat achtervolgen… Gaat stalken.

(3.5/5)
_____
Lars Kepler – Stalker
Uitgeverij Cargo bv
2014 – 569 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *