Coben, Harlan – Gevonden

Door op 4 mei 2015

Hoe ellendig kan je leven worden? Sinds hij acht maanden geleden zijn vader zag sterven, worstelt Mickey Bolitar met leugens, duistere geheimen en onbeantwoorde -vragen. En hij krijgt alleen maar meer problemen: Spoon ligt in het ziekenhuis, Rachel houdt hem aan het lijntje, zijn basketbalteam haat hem en Ema onthult dat ze een online vriendje heeft dat spoorloos is verdwenen.Hoewel hij zijn twijfels heeft, belooft hij Ema te helpen. Ook een teamgenoot die hem sart laat hij niet stikken. En hij blijkt meer met zijn oom Myron gemeen te hebben dan hij dacht. Ondertussen blijft Mickey speuren naar wat de dood van zijn vader betekent – maar kan hij de antwoorden wel aan?

Waar Harlan Coben al zeer succesvol was met zijn Myron Bolitar boeken, daar verzameld hij nu ook een grote schare jeugdige fans om zich heen. Mickey Bolitar, het neefje van Myron, schittert in het derde Young Adult boek van de uit New Jersey afkomstige auteur. Ongewild maakt hij deel uit van een organisatie, de Abeona Shelter, die bedreigde kinderen opvangt en een nieuw thuis biedt. Zijn vader, Brad Bolitar, zette zich daar vroeger ook voor in, tot hij plots om het leven kwam bij een auto-ongeval. Maar gaandeweg de drie boeken, lijken er steeds meer aanwijzingen te zijn dat hij nog in leven is…

Ondertussen is Mickey ook op zoek naar het plotseling verdwenen vriendje van Ema en probeert hij de onschuld van de teamcaptain, Troy, van zijn basketbalteam aan te tonen. Deze is beschuldigd van het gebruik van steroïden, maar weet Mickey behoorlijk aan het twijfelen te brengen. Zijn overleden vader, een verdwenen vriendje en steroïden in de sport. Op het eerste gezicht lijken ze niets met elkaar te maken te hebben, maar elke Coben lezer weet wel beter. Het einde van het boek herbergt weer een heerlijk Cobeniaans schokeffect. Maar eenmaal van de schok bekomen, blijkt de echte cliffhanger nog te moeten volgen…

Coben heeft de gave om meerdere plotwendingen te verwerken zijn boeken, zonder daarbij in te leveren aan geloofwaardigheid. Gevonden is een boek op zich, met zijn eigen verhaal, maar zet ook de rode draad voort die sinds deel 1 als een dieseltrein onstopbaar doordendert. De auteur kiest voor een keur aan personages. Klaarblijkelijk gebaseerd op de klassieke Amerikaanse high-schools, met de sporters, nerds en mooie meiden, is het ook voor Nederlandse begrippen uiterst herkenbaar. De lijn tussen populair zijn of er maar niet bij kunnen horen is uiterst dun, getuige de haat van het basketbalteam. Problemen en gebeurtenissen die voor schoolgaanders zeer herkenbaar kunnen en zullen zijn. Niet gek ook dat Cobens boeken als zoete broodjes over de toonbank gaan.

Reserveer maar een dag of twee in je (school-)agenda. Want eenmaal begonnen, lees je het in één adem uit.

(4/5)
_____
Harlan Coben – Gevonden
Uitgeverij De Boekerij bv
2015 – 327 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *