McNab, Andy – De Afghanistan Missie

Door op 2 mei 2015

Sergeant Dave Henley is met het 1ste peloton van R-compagnie op missie in de provincie Helmand in Afghanistan. De nog onervaren militairen gaan het gevecht aan met een vijand die meestal ongrijpbaar is en onverwachts toeslaat met bermbommen en hinderlagen. Geconfronteerd met de keiharde realiteit van een oorlog die door de politiek als opbouwmissie wordt bestempeld, groeien de groentjes uit tot een hechte eenheid. Jenny Henley woont vlakbij de andere echtgenotes en vriendinnen van de militairen van het 1ste peloton. Elke dag wachten de vrouwen, die een diepe band met elkaar opbouwen, in angst op dat bericht dat ze nooit hopen te krijgen: dat hun man gewond is geraakt of is gesneuveld. Maar wat is zo’n leven eigenlijk waard als de man die van je houdt vrijwillig zijn leven op het spel zet? Als hij de trouw aan zijn eenheid belangrijker vindt dan jullie toekomst samen? Terwijl de Taliban de druk opvoeren, nemen de spanningen thuis toe. Het is een kwestie van tijd totdat dit conflict escaleert…

Andy McNab is oorlogsveteraan en gebruikt duidelijk zijn kennis in zijn boeken. De stress en spanning die vrijkomen bij een vuurgevecht, worden voelbaar gemaakt door de auteur. Hij betrekt de lezer in de actie, als ware diezelfde lezer ter plekke in de hete woestijn, omringd door rondvliegende kogels en inslaande granaten. Een compagnie is ter plekke om wetenschappers te beschermen bij hun zoektocht naar olie. Tegelijkertijd vechten ze om Afghanistan te bevrijden van de Taliban. De lezer maakt kennis met diverse rangen; verschillende soldaten, de sergeant, luitenant en de majoor. Ongeveer om het hoofdstuk wordt geschakeld naar de thuisbasis in Engeland, alwaar de vrouwen van de soldaten wonen.

Helaas verteld hij het verhaal vanuit teveel invalshoeken, vanuit teveel hoofdpersonen. Het wordt daardoor lastig om een personage echt te leren kennen. Anderzijds wellicht maar goed, omdat De Afghanistan Missie pretentieloos geschreven is. Bereid je voor op drama, veel drama. McNab confronteert de lezer met soldaten die te maken krijgen met afgerukte ledematen, gedode kameraden en de onvermijdelijke psychische schade. Maar ook het thuisfront heeft met diezelfde stress te maken. Elke dag kan dat ene telefoontje maken, of kan een maatschappelijk werker voor de deur staan met vreselijk nieuws. Nieuws dat je elk hoofdstuk verwacht, en spoiler of niet, nieuws dat uiteindelijk ook zal komen.

Alles bij elkaar is het boek een indrukwekkend relaas over moderne oorlogsvoering, in een oorlog die maar weinigen begrijpen.

(2.5/5)
_____
Andy McNab – De Afghanistan Missie
A.W. Bruna Uitgevers B.V.
2010 – 445 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *