Ellory, R.J. – Een inktzwart hart

Door op 27 april 2015

Vincent Madigan zit tot zijn nek in de schulden bij drugsbaron Sandià. De oplossing lijkt simpel: jat wat drugs bij een rivaliserende bende waarmee je je schuld kunt voldoen en zet je leven weer op de rit. Maar het loopt mis; bij de overval komt een kind om het leven. Nu zit niet alleen Sandià maar ook de gehele NYPD achter hem aan. Kan hij ontkomen aan de politie en berechting of zal zijn eigen geweten zijn ondergang worden?

Het lijkt of elk boek dat door Roger Jon Ellory geschreven wordt, op voorhand een bestseller is. Wellicht komt dit doordat zijn verhalen zich afspelen in New York en hijzelf afkomstig is uit Engeland, waardoor hij met een frissere en objectievere inslag aan het schrijven gaat? Wie weet. Een feit is wel dat Ellory wederom een verrassende thriller heeft geschreven. Niet je standaard ‘er-is-iemand-vermoord-en-de-rechercheur-pakt-de-dader-wel’ verhaal, maar een boek over datgeen wat voor het gehele politie-apparaat en de geloofwaardigheid ervan funest is; corruptie… En dat is wat de hoofdpersoon is, een corrupte en doortrapte rechercheur bij het NYPD.

Vincent Madigan zit diep in de schulden bij Sandía en heeft hard geld nodig. Dat geld verkrijgt hij op een, voor een wetsdienaar althans, compromitterende wijze. Er is geen weg terug na zijn daden, iets wat hij gaandeweg het verhaal steeds meer gaat beseffen. Hij beseft steeds meer in welk wespennest hij zijn handen gestoken heeft en wat de gevolgen zijn van zijn op het eerste gezicht waterdichte plan. Als een achtjarig meisje het slachtoffer wordt, lijkt de rechercheur mentaal gebroken te worden en valt hij ten prooi aan zijn eigen geweten, dat als een knaagdier zijn wezen opvreet. Beïnvloedt door zowel drank als drugs probeert hij te redden wat er te redden valt, maar het lijkt al te laat… Veel te laat.

Madigan is in wezen geen slecht mens. Een reeks van verkeerde beslissingen en jaren van drank en drugs, heeft echter een weerslag van jewelste op hem gehad. Door de jarenlange ellende waaraan zulke rechercheurs dagelijks worden blootgesteld, vervaagt hun grip op de realiteit en lijken ze alles te verliezen wat ze liefhebben in hun leven. Een thema wat in meerdere van Ellory’s boeken voorkomt. Het resultaat is, zeker deze keer, een gitzwarte thriller die een beeld schetst waar de gemiddelde lezer niet vrolijk van wordt. Politie en corruptie zijn twee woorden die niet in één zin voor mogen komen, maar de realiteit blijkt, zeker in een stad als New York, helaas wel eens anders.

Aanrader.

(4/5)
_____
R.J. Ellory – Een inktzwart hart
Uitgeverij De Fontein
2012 – 383 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *