Dis, Adriaan van – Ik kom terug

Door op 21 januari 2015

Na een lang leven van zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon – aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen.

De relatie tussen Adriaan van Dis en zijn sterke moeder, die drie oorlogen overleefde, is op zijn minst moeizaam te noemen. Zijn hele leven praatte hij tegen de rug van een vrouw die hij graag moeder wilde, oh wat had hij dat graag gewild, maar niet kón noemen. Aangekomen in de laatste fase van haar leven, begint ze plotseling te vertellen. Niet altijd samenhangende flarden van herinneringen, de plaats van verhandeling niet altijd even duidelijk. Eerst over het leven in de Hollandse polder tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarna de halfzussen van Van Dis, over zijn ruwe en los zittende handen hebbende vader en zijn illustere voorganger. Maar vooral over het leven, haar leven, in Indonesië.

De plotselinge openheid van zijn moeder overvalt de auteur en op een onhandige manier (hij krijgt meermaals de tranen in de ogen van zijn moeder, zijn ‘mammie’) maar met oprechte belangstelling laat hij haar haar verhaal doen. Ten dele een verhandeling over de leefomstandigheden tijdens liefst drie oorlogen die zij meemaakte, is Ik kom terug een emotionele reconstructie over de laatste maanden van een vrouw, waarin haar biograaf, haar zoon, op zijn WAO-gerechtigde leeftijd haar als moeder leert kennen. De soms ongemakkelijke en soms spontane tederheid die Van Dis, meermaals in volle beeldspraak, beschrijft is literatuur van de bovenste plank. Hij gaat geen confrontatie over hem en de moederliefde uit de weg, waar mee hij een emotionele, tot nadenken aanzettende roman heeft geschreven. Adriaan van Dis neemt de lezer mee op een melancholische reis, van het verleden naar het heden.

Een tragikomedie, een lach en een traan, een moeder en haar zoon. Een soms lieve, een soms vervelende, een soms emotionele, maar een altijd eerlijke roman.

(4.5/5)
_____
Adriaan van Dis – Ik kom terug
Uitgeverij Atlas Contact
2013 – 284 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *