French, Nicci – Vang me als ik val

Door op 9 januari 2015

Holly Krauss leidt een prettig leven. Ze is succesvol en heeft privé alles goed voor elkaar. Maar dat is één kant van haar persoonlijkheid. De andere Holly is losbandig en wild, zoekt de verkeerde mensen op en belandt in riskante situaties. Wanneer de roekeloze uitspattingen elkaar steeds sneller opvolgen en haar wilde kant de overhand neemt, dreigt ze de controle over haar leven te verliezen en begint het geduld van Holly s geliefde en vrienden op te raken. Is zij paranoïde of zijn haar angsten reëel? En als Holly niet meer op haar eigen intuïtie kan vertrouwen, wie is er dan om haar op te vangen als ze valt?

Vang me als ik val wordt verkocht als literaire thriller, maar kan eerder een roman genoemd worden. Nergens weet het boek echt spannend te worden, op enkele bladzijden in het laatste gedeelte na. Maar de nog niet eens erg geoefende thrillerlezer ziet al zeer snel waar het echte gevaar voor Holly vandaan komt, zodat ook deze enkele bladzijden niet eens echt spannend worden en het boek daarmee geen enkele plottwist kent… Een cruciaal onderdeel van een thriller, lijkt me.

Dat gezegd hebbende, geeft het schrijversduo Nicci Gerard en Sean French een doordringende kijk op insomnia, waarbij het hoofdpersonage Holly Krauss steeds meer de grip op het echte leven kwijtraakt en in haar eigen verwarde realiteit uiteindelijk suïcidale neigingen creëert. Helaas halen de auteurs er dan elementen bij, die het boek duidelijk een tint van suspense moeten geven, maar die uiteindelijk slechts boekopvulling tot doel lijken te hebben. Zo heeft Holly na een relationele misstap een stalker en bouwt ze in een avond een pokerschuld op van 11.000 pond bij een criminele pandjesbaas. De pokerschuld wordt echter uiteindelijk ‘gewoon’ voldaan en van de stalker wordt op een gegeven moment gewoonweg niets meer vernomen.

Grofweg is het boek op te delen in twee stukken, waarbij het allereerst tweederde verteld wordt door Holly zelf, totdat haar situatie finaal uit de klauwen loopt en zij in het ziekenhuis terecht komt. Het laatste gedeelte wordt verteld door Meg, de beste vriendin van Holly. Deze plotselinge karakterwisseling komt het verhaal ook niet echt ten goede, het lijkt alsof je plotseling ontwaakt uit een rare droom en ineens terugkomt in de normale orde van de dag. Al met al is het onderwerp interessant en leent het zich uitstekend voor een thriller, ware het niet dat het lijkt alsof de auteurs gaandeweg het verhaal steeds meer begonnen te twijfelen tussen dat of een roman.

Interessant leesvoer, maar te spannend voor een roman en te slap voor een thriller.

(2.5/5)
_____
Nicci French – Vang me als ik val
Ambo | Anthos
2005 – 302 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *