Follett, Ken – Kou uit het Oosten

Door op 3 januari 2015

De Oost-Duitse Rebecca Hoffman ontdekt dat ze wordt afgeluisterd door de Stasi en doet iets impulsiefs dat haar leven onherroepelijk zal veranderen. George Jakes, zoon uit een gemengd huwelijk, bemachtigt een baan op het departement van Robert F. Kennedy, waar hij op zeer persoonlijke wijze verstrikt raakt in de strijd voor gelijke burgerrechten. Cameron Dewar moet als spion enorme risico’s nemen om zijn idealen na te streven. Dimka Dvorkin raakt als assistent van Nikita Chroesjtsjov verwikkeld in de wedloop die de VS en de Sovjet-Unie op het randje van een kernoorlog zal brengen, terwijl zijn zus Tanja een politieke rol krijgt die haar van Moskou naar Cuba en van Praag naar Warschau brengt. Tegen de turbulente achtergrond van burgerprotesten, politieke schandalen, de val van de Berlijnse Muur, de Cubacrisis en de opkomst van de rock-‘n-roll vinden deze moedige jonge mensen uit vijf met elkaar verweven families ieder hun weg door de geschiedenis.

Onder alle auteurs die de wereld rijk is, zijn velen goed tot behoorlijk goed te noemen. Een select clubje mag gerust fenomenaal genoemd worden. Ken Follett is duidelijk een schrijver die tot de laatstgenoemde gerekend mag worden. In een trilogie die zijn gelijke niet kent, zet de Brit de tumultueuze wereldgeschiedenis van de twintigste eeuw uiteen in een meeslepende romanvorm. Na in de eerste twee delen, Val der Titanen en Nacht van het Kwaad beide wereldoorlogen beschreven te hebben, maakt Follett in dit laatste deel de lezer deelgenoot van de opkomst en ondergang van de communistische staten onder de USSR en andere toekomstbepalende gebeurtenissen.

De draad wordt opgepakt aan het begin van de jaren zestig. In de Verenigde Staten werden in deze jaren liefst drie bepalende personen publiekelijk vermoord. In 1963 werd toenmalig president John F. Kennedy doodgeschoten tijdens een rondrit door Dallas, Texas. Vijf jaar later werd zijn broer, Senator van de staat New York, doodgeschoten, evenals Martin Luther King, een welbekend voorvechter van gelijke rechten voor de zwarte medemens. Het betekende een rumoerige periode in Amerika, dat tevens betrokken was in de Vietnamoorlog en hoog spel speelde met Rusland, waardoor de wereld jarenlang balanceerde op de rand van een mogelijk allesvernietigende kernoorlog.

In deze setting beschrijft Follett de vele gebeurtenissen met overgave en wisselt daarbij regelmatig tussen verschillende families in de Verenigde Staten, Rusland en Duitsland. Het zijn veelal families die reeds in het eerste deel geïntroduceerd werden, waardoor de auteur een vertrouwd aandoende, bijna persoonlijke band creëert tussen hen en de lezer. Het voelt welhaast als het bekijken van een immense stapel foto-albums, waarbij Follett acteert als een verhalen vertellend familielid. Daarbij weet hij meermaals bij menig lezer een gevoelige snaar te raken. Immers, de val van de Berlijnse Muur bijvoorbeeld, die velen na tientallen jaren weer samen bracht, zal menigeen niet onberoerd laten.

Dit boek, of deze serie eigenlijk, is een absolute aanrader voor eenieder die geïnteresseerd is in het verloop van de twintigste eeuw. Een eeuw waarin onze moderne en hedendaagse wereld werd vormgegeven. Een eeuw die de opkomst betekende van pop- en rockmuziek, maar die ook het einde van de mensheid had kunnen zijn. Een eeuw waarin onze hedendaagse maatschappij werd vormgegeven, maar waar we tevens beseffen dat we er als samenleving nog lang niet zijn. Kortom, dit boek is het einde van een serie die verhaalt over de geschiedenis, maar tevens ons waarschuwt voor de gevaren die er in de toekomst op de loer liggen.

(5/5)
_____
Ken Follett – Kou uit het Oosten
Van Holkema & Warendorff
2014 – 1130 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *