Raats, Karl – Somniyum, een reis van een droom

Door op 24 december 2014

Wanneer Milly’s zorgeloze bestaan door elkaar wordt geschud door de scheiding van haar ouders, gaat ze bij haar favoriete tante logeren. Maar de gastenkamer daar heeft alles behalve nachtrust voor haar in petto. De vreemde symbolen die Milly er ontdekt, openen de doorgang naar Myrus, een wereld waar haar een grandioos avontuur wacht. Maar waarom moet ze de vier gebieden van Myrus doorkruisen? Waarom zitten er haar vier vijanden, die ze niet eens kent of ooit iets misdeed, op de hielen? En wie is toch haar gekke gidsje? Valt die eigenlijk wel te vertrouwen?

Somniyum is een van de meest fantasievolle en originele kinderboeken van de laatste jaren, niet in de laatste plaats door de prachtige en sfeervolle illustraties van de hand van Jan Bosschaert. Samen hebben zij het droomreik Myrus levendig vormgegeven in een reis die hoofdpersoon Milly maakt, teneinde onze wereld te behoeden voor onverschilligheid, luiheid, het verlies aan fantasie en de onmacht om te kunnen wensen, maar bovenal te kunnen doen. Tijdens haar reis komt ze verschillende karakters tegen die tot alles bereid zijn haar te helpen, of er juist alles aan doen haar te kunnen stoppen. Al deze creaturen hebben de meest verwonderlijke namen, zoals Akkefytjes, Denkspynsels, Kwytvonix en Wensbeesies.

Het is in het begin even wennen aan de variatie aan de meest uiteenlopende benamingen, maar wanneer het verhaal je eenmaal te pakken heeft, is het moeilijk het boek voor de laatste pagina nog weg te kunnen leggen. De auteurs bieden kinderen met dit boek een geweldige stimulans ter creatie en verrijking van hun fantasievermogen, maar ook vele volwassenen zullen ermee kunnen smullen. Myrus is de wereld waar ieder mens van droomt, een wereld waar dromen bewaarheid worden, waar de gekste verzinsels zomaar kunnen gebeuren en waar het goede altijd zal overwinnen. Zolang men maar wilt en bovenal doet. Een prachtige boodschap tevens aan deze wereld in deze periode.

Dit is een boek wat in ieders boekenkast een plaats zou moeten hebben. Kind of volwassene.

(4.5/5)
_____
Karl Raats – Somniyum, een reis van een droom
Les Iles
2014 – 256 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *