Eriksson & Sundquist – De Laatste Aanwijzingen

Door op 27 oktober 2014
laatste

Een jonge immigrant wordt dood aangetroffen in Stockholm. Hij is zwaar mishandeld en gemummificeerd. Wanneer het spoor naar het in de Tweede Wereldoorlog bezette Oekraïne leidt, beseft hoofdinspecteur Jeanette Kihlberg dat het onderzoek gecompliceerder is dan ze in eerste instantie dacht. Tegelijk is er nóg een moordenaar op vrije voeten, die al diverse oudleerlingen van het internaat Sigtuna het leven ontnam. Psychologe Sofia Zetterlund heeft hier haar jeugd als Victoria Bergman doorgebracht, maar wat was haar rol in die jaren? Ze krijgt nu de mogelijkheid zich met haar verleden te verzoenen. Maar lukt het Sofia door te dringen tot haar werkelijke ik, en te accepteren wie ze diep vanbinnen is geworden?

De laatste aanwijzingen is het solide slotstuk in de trilogie rondom Victoria Bergman en haar psylogische alter-ego Sofia Zetterlund. Waar de serie wat houterig begon en het verhaal pas in het tweede boek echt van de grond kwam, is dit derde deel de spreekwoordelijke kers op de taart. De auteurs laten de verschillende verhaallijnen op een spectaculaire manier samenkomen in een knap geschreven einde, maar geven tegelijkertijd een enigszins open einde aan de trilogie en stimuleren daarbij de fantasie van de lezer… Net zoals Victoria een fantastisch leven geleid heeft. Knap gedaan.

De geoefende Scandinavische-thriller lezer zal echter meermaals de vergelijking trekken met de Millennium boeken van Stieg Larsson. De psychisch afwijkende Victoria Bergman vertoont namelijk gelijkenissen met de apathische antiheld Lisbeth Salander van Larsson. Maar waar Salander een onuitwisbare indruk heeft gemaakt op miljoenen lezers wereldwijd, is het karakter van Bergman minder indrukwekkend. Dat wordt vooral veroorzaakt door het feit dat beiden een slachtoffer van het systeem zijn, maar daar waar het hoofdpersoon van deze trilogie vooral een machteloos slachtoffer is, neemt de protagonist van Larsson het recht in eigen handen en rekent eigenhandig met het verleden af.

Het is echter niet deze vergelijking waarop de trilogie afgerekend dient te worden. Natuurlijk is met de Millennium trilogie een behoorlijke benchmark neergezet, maar dat doet niets af van het feit dat Erikkson en Sundquist hiermee, zoals eerder gezegd, een solide trilogie hebben neergezet.

Absolute aanrader voor iederen thrillerliefhebber.

(3.5/5)
_____
Eriksson & Sundquist – De Laatste Aanwijzingen
Uitgeverij Cargo
2014 – 400 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *