Minkman, Jen – De jongen uit het woud

Door op 14 oktober 2014

Julia is al jaren verliefd op Michael, de knapste jongen van de school. Wanneer hij haar eindelijk ziet staan, zet hij haar na een paar afspraakjes op kille wijze aan de kant. Julia’s zomervakantie begint met een gebroken hart. Een paar dagen later krijgt Michael een motorongeluk en is hij door de klap compleet veranderd. Vanaf dat moment staat haar leven op zijn kop. Michael wil haar terug. Maar waarom is hij zo anders? En kan ze hem nu wél vertrouwen?

De jongen uit het woud is geschreven als een young adult, maar het is tegelijkertijd ook een herkenbaar verhaal voor iedereen die reeds de achttien levensjaren gepasseerd is. Een verhaal over verliefdheid, onzekerheid, afwijzing en verbondenheid. Het is echter de verbondenheid die Jen Minkman naar een hoger niveau tilt. Een verbondenheid tussen mens en natuur, waardoor ze het verhaal een vleugje fantasy meegeeft. Een element wat ze ook toepaste in haar eerdere boek Schaduw van de tijd en ook hier mist het zijn uitwerking niet. Het is namelijk geen fantasy met elfen en tovenaars, maar bovennatuurlijke verschijnselen die goed passen in een alledaags verhaal. Mits je als lezer jezelf daarvoor opstelt.

Julia is een tiener zoals elke tiener is, of toch in ieder geval hoort te zijn. Een tiener met vrienden, voorliefde voor muziek en vooral iemand die geniet van alles wat het leven op die leeftijd te bieden heeft. Een tiener die hard op weg is volwassen te worden en op dat pad alles tegenkomt waar je als tiener mee te maken krijgt. Waar Minkmans eerdere verhaal zich afspeelde in Amerika, wordt er ditmaal gekozen voor Oostenrijk, in Salzburg om precies te zijn. Enigszins verrassend, aangezien de auteur afkomstig is uit het docentenmilieu en aldus dagelijks contact heeft met tieners. Aan de andere kant draagt het bosrijke gebied rond Salzburg toe aan een haast magische setting en is de locatie beter gekozen dan een willekeurige stad in het toch veel nuchterdere Nederland.

Net als in het eerdere boek, valt ook hier weer een maatschappijkritische boodschap tussen de regels door te lezen. Anne, het zusje van Julia ,raakt betoverd door de sprookjes die haar fascineren. Echter, door de naïviteit die gepaard gaat met haar leeftijd, blijkt ze bevattelijk voor de trucs van een kinderlokker. Zij het een secundaire verhaallijn, de auteur beschrijft hier geen zwart-witte verhouding tussen dader en slachtoffer, maar beschrijft invloeden die de dader op zijn beurt laat acteren vanuit een eigen slachtoffer rol. Met andere woorden, hij begaat een daad door zelf jarenlang aan vergelijkbare toestanden bloot te hebben gestaan. Een daad die wellicht door eerder ingrijpen vanuit de maatschappij voorkomen had kunnen worden. Ingrijpen die echter uitblijven, met soms dramatische gevolgen. Met de recente ontwikkelingen op de middelbare school in Voorburg een actueler thema dan ooit.

Door de verdwijning van Anne geeft Minkman een plotselinge draai aan het verhaal. Een verhaal wat tot dan toe vooral beschreven kan worden als een roman, maar plotseling een waar thrillerelement krijgt. Waar de eerste helft van het boek vooral gaat over de vriendschappen en de verhoudingen van de verschillende personages, zorgt de ommekeer voor een situatie waarbij je als lezer toch op het puntje van de stoel terecht komt. De situatie blijkt al gauw ernstig en het gevoel bekruipt je dan ook dat dit niet goed af kan lopen. Na een ware cliffhanger gaat het verhaal echter toch weer terug naar de oorspronkelijke setting en lijkt alles weer pais en vree in het leven van Julia. Lijkt, want het boek krijgt op het einde alsnog een verrassende wending.

Knap geschreven door Jen Minkman, een young adult voor alle leeftijden met een vleugje fantasy en een ontroerend einde, die menig lezer niet onberoerd zal laten.


_____
Jen Minkman – De jongen uit het woud
Storm Publishers
2014 – 249 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *