Jonasson, Jonas – De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje

Door op 3 oktober 2014

Atoombommen, Mossad en Zweedse politie, een drankzuchtige ingenieur, een kussenfabriek, een kist antilopevlees, een domme, impulsieve broer: Jonas Jonasson mengt deze ingrediënten – en nog veel meer – onnavolgbaar door elkaar tot een verhaal dat vooral géén gewoon verhaal wil zijn. In hoog tempo volgen de verwikkelingen elkaar op en in voortvarendheid en slimheid doen Nombeko en Holger 2 niet onder voor de 100-jarige Allan uit De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween.

Jonas Jonasson heeft zijn tweede boek geschreven volgens de beproefde methode van zijn eerste boek. Ook hier zijn humor, markante en zeer uiteenlopende hoofdpersonen en de altijd weer verrassende plottwists de sleutelwoorden. Over een tijdspanne van enkele tientallen jaren vertelt de auteur over de zwerftocht van een Afrikaanse analfabeet Nombeko en een atoombom. Inderdaad, een atoombom. Zij beland uiteindelijk in Zweden en probeer daar, natuurlijk tevergeefs, van deze bom af te komen. In haar tocht sluit zij vriendschappen met een diversiteit aan personen, uiteenlopend van haar toekomstige echtgenoot Holger 2 met zijn republikeinse tweelingbroer en diens anarchistische vriendin, tot aan de koning van Zweden en de president van China. Inderdaad, een zeer uiteenlopende diversiteit.

De kracht van dit boek is tevens de makke. Ondanks de vele humoristische toespelingen, lijkt het toch vooral een herhaling van zetten. Doorheen het hele boek bekruipt je het gevoel dit al eens eerder gelezen te hebben. Desondanks weet de auteur de lezer te vermaken en een brede glimlach is verre van zeldzaam. Al was die glimlach met regelmaat bij het eerste boek een schaterlach. Waarschijnlijk komt dat mede door de aard van de hoofdpersonen. Allan Karlsson was, mede door zijn leeftijd, een aandoenlijk en hartverwarmend personage, ook niet in de laatste plaats vanwege zijn naïviteit. Wat dat betreft zijn de karakters uit De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje van een andere orde.

Grappig, verrassend en anders dan anders. Ondanks de gelijkenissen met Jonassons eerste boek, een absolute aanrader.


_____
Jonas Jonasson – De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje
Signatuur
2013 – 349 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *