Enger, Thomas – Fantoompijn

Door op 17 juni 2014

Een veroordeelde moordenaar: Tori Pulli, een machtige figuur uit de onderwereld van Oslo, is schuldig bevonden aan moord. Een los eindje: Pulli zoekt contact met Henning Juul. Hij beweert dat hij Henning kan helpen aan informatie over wie verantwoordelijk was voor de brand waarbij Jonas, de zesjarige zoon van Henning, werd gedood. Een dubbele dreiging: de informatie van Pulli is niet alleen levensgevaarlijk voor hen beiden, maar ook voor anderen. De inzet is nog nooit zo hoog geweest. Wanhopig om ook zijn eigen zoektocht naar gerechtigheid voort te zetten, bevindt Henning zich op het spoor van twee moordenaars.

In 2012 debuteerde Thomas Enger met Schijndood en werd daarbij meteen gekroond tot de ‘nieuwe king of crime’. Een jaar later verstevigd hij zij troon met het vervolg Fantoompijn. Dat de titel niet uit de lucht is gegrepen bewijst Enger met dit boek maar weer eens volop. Henning Juul is nog steeds vastberaden op zoek naar de mogelijke dader van de brand in zijn huis, waarbij zijn toen zes jaar oude zoon om het leven kwam. Bodybuilder Pulli lijkt informatie te kunnen bieden die Juul een heel eind op weg helpt, maar zal deze pas vrijgeven op het moment dat hem een dienst wordt bewezen, namelijk bewijzen dat de ex-crimineel ditmaal onterecht is opgesloten in de gevangenis op verdenking van moord. Juul begeeft zich in de schimmige wereld van halters, anabole steroïden en grof geweld. Al gauw is hij zijn leven niet meer zeker…

Een wereld van bodybuilders, gebronsde lichamen en botte, weinig subtiele one-liners lijkt al gauw erg cliché, zeker in de literaire wereld; personages missen al gauw de nodige diepgang. Enger weet dit handig te omzeilen door zijn karakters grofweg op de te delen in twee verschillende kampen. Enerzijds de slechte botteriken, die voor topcriminelen openstaande torenhoge schulden innen en hierbij het nodige geweld niet schuwen. Anderzijds de maatschappelijk betrokken kleerkasten, die kansarme jongeren laten trainen in hun sportschool en zo deze jongens en meisjes van de straat houden. Daarnaast is er natuurlijk Juul, die samen met zijn collega-journalist Iver op onderzoek uit gaat in deze wereld. Pulli zou een andere bodybuilder hebben vermoord, die op zijn beurt de eigenaar van de sportschool van het leven zou hebben beroofd. Het vermoeden is dan ook dat Pulli hierin de ultieme zondebok is. Als een andere journalist kort na een interview met Pulli verdwijnt, blijken Juul en Iver zich in een, al dan niet spreekwoordelijke, kuil te bevinden waar zij maar heel moeilijk uit kunnen en zullen komen. Alle ingrediënten voor een spannende thriller zijn aanwezig. Toch?

Jazeker. Kort samengevat en om een cliché te gebruiken: Fantoompijn is een boek wat je maar moeilijk weglegt. Enger brengt een aantal plotwendingen en het verhaal gaat elke keer net weer een kant op die je niet verwacht. Al vrij vroeg in het boek vind een ingrijpende gebeurtenis plaats, waardoor je als lezer ook al gauw in vertwijfeling wordt gebracht. Want waar gaat dit stoppen, met al die incidenten? De auteur schept met zijn personages en locaties een boeiende omgeving voor een onderhoudende thriller, al laat hij onderweg wat kleine steekjes vallen. Zo maakt de lezer uitgebreid kennis met de journalist Thorleif Brenden en zijn familie. Brenden beseft steeds meer dat hij in gevaar is en vreest meer en meer voor het leven van zijn vrouw en kinderen, maar als de climax eenmaal daar is, wordt de lezer over het beangstigende lot van hem en zijn familie in het ongewisse gehouden… En dat is jammer, want daar had de auteur meer mee kunnen doen.

Desalniettemin is de voortzetting van de zoektocht van Henning Juul een zeer geslaagde thriller die de lezer ongetwijfeld slapeloze nachten zal bezorgen… als je het al niet in één ruk uitleest.


_____
Thomas Enger – Fantoompijn
Querido’s Uitgeverij
2013 – 345 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *