Morris, Mark – NOAH

Door op 28 april 2014

De film Noah met Russell Crowe, Emma Watson en Anthony Hopkins is gebaseerd op het Bijbelse verhaal van de Ark van Noach. Regisseur Darren Aronofsky droomde er als kind al van om dit verhaal te verfilmen. Geld noch moeite heeft hij gespaard om zijn beelden bij dit apocalyptische verhaal tot uiting te brengen. Het resultaat: een spectaculaire film en een al even verbluffend boek. Nooit kwam dit indrukwekkende verhaal zo dicht op je af. Lees nu het verhaal over een man, een onmogelijke opdracht en een allesverwoestende overstroming. ‘Dit is niet het verhaal zoals mensen dat kennen uit de bijbel van hun oma. Het is iets nieuws, iets groots en iets compleet anders.’ – regisseur Darren Aronofsky.

Literaire bestsellers worden regelmatig verfilmd, waarbij het verhaal zodanig wordt aangepast dat het geschikt is om op beeld vastgelegd te worden, dat het zich haast als een filmscript laat lezen. In het geval van NOAH is precies het omgekeerde gebeurd; Mark Morris heeft de filmbeelden van de Hollywoodfilm vertaald naar een boek van redelijke omvang… En daar zit meteen een knelpunt. Een Bijbelverhaal van dergelijke proporties laat zich niet makkelijk vangen in slechts enkele honderden pagina’s. Dat blijkt ook hier het geval, waardoor de auteur flinke concessies heeft moeten doen in de verhaalvertelling. Vrijwel iedereen kent het verhaal rond de Ark van Noach, maar velen onder ons zijn minder bekend met de andere personages, zoals de vrouw en de zonen van deze man. Slechts weinig over deze mensen wordt verteld, de focus ligt doorheen het hele boek op de missie van Noach. Het zal dan ook lastig blijken echt een grondig beeld van zijn familie te kunnen krijgen.

De invloed van Hollywood is op meerdere punten voelbaar in het verhaal, doordat op deze punten een fantasierijke en spectaculaire wending aan karakters en gebeurtenissen wordt gegeven. Een goed voorbeeld zijn de Nephilim, de gevallen ‘Zonen Gods’. In de Bijbelhistorie staan deze mythische figuren te boek als reuzen, in NOAH blijken deze reuzen een lichaam van gesteente te hebben. Een harnas, een soort gevangenis, die zij na boetedoening verliezen, zodat zij weer als engelen in de hemel opgenomen kunnen worden. Het is een beeldvorming die werkt in de filmische wereld, maar een stuk minder in de literaire wereld. De beschrijving is te concreet, te tastbaar, waardoor dit verhaal zijn mystieke kenmerken verliest en eerder een fantasyverhaal met Bijbelse elementen lijkt te zijn.

Is het dan allemaal kommer en kwel? Het antwoord daarop is een volmondig nee. Het boek vertelt een spannend verhaal met een epische omvang. Ga er maar aan staan; verantwoordelijk zijn voor een nieuwe start van de mensheid. Ook voor de leek blijkt het een te begrijpen verhaal te zijn, omdat de focus helemaal ligt op de bouw en de bouwers van de Ark. Verdere mythische personages en begrippen worden achterwege gelaten. Diep religieuze mensen zullen zich wellicht niet geheel in het verhaal kunnen vinden, maar de schrijver heeft een juiste balans aan weten te brengen; het zal niet zomaar als godslasterlijk worden ervaren, maar is tevens spectaculair genoeg om de lezer constant te kunnen boeien. Met kernbegrippen als liefde, verraad, spanning en actie zijn alle ingrediënten dan ook aanwezig voor een spannend boek. Helaas zorgt het opgeteld eerdere voor aan de korte kant zijnde epische fantasy, waardoor de historische betekenis wat naar de achtergrond wordt verdrukt. Desalniettemin, zeer vermakelijk.


_____
Mark Morris – NOAH
Uitgeverij Kok
2014 – 290 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *