Adler-Olsen, Jussi – Dossier 64

Door op 16 april 2014

Terwijl Carl Mørck persoonlijke problemen ervaart met betrekking tot een moordzaak, zorgt een geweldpleging in Kopenhagen ervoor dat zijn koppige assistente Rose gaat graven in de dossiers van de prostituee Rita Nielsen, een map uit een stapel van in de ijskast gezette zaken in de kelder van het hoofdbureau van de politie. Wanneer Carl en Assad worden gedwongen de zaak op zich te nemen, komen verdachte aanwijzingen boven water die leiden naar een geïsoleerd eiland waarnaartoe de regering vroeger vrouwen van lichte zeden deporteerde en aan hun lot overliet. Voor sommigen betekende dit eindeloos machtsmisbruik, voor anderen was het de hel op aarde. Al snel zijn Carl en zijn collega’s weer betrokken in een actievol drama.

Drama. Dat is inderdaad de juiste omschrijving voor dit boek. Het heeft veel weg van een thriller, maar het dramatische verhaal over de behandeling van vrouwen in de jaren ’50 van de vorige eeuw, heeft duidelijk de overhand. Natuurlijk zit er een spanningsboog in dit verhaal, omdat het uiteindelijk een vierde deel is uit de detective serie rondom Carl Morck. Deze boog wordt echter tergend langzaam aangespannen en pas op het verre einde weer losgelaten. Olsen vertelt over de gijzeling van een politie agent en de ontknoping van een zaak waarin een aantal personen reeds meer dan vijftien jaar geleden verdwenen zijn. Helaas is het einde, voor thrillerbegrippen althans, redelijk voorspelbaar. Dat neemt niet weg dat dit werk behoorlijk goed wegleest en dat heeft dus ook alles met de historische waarde te maken. Er wordt een periode beschreven die een donkere bladzijde beslaat in de geschiedenis van Denemarken en tegelijkertijd op vele plaatsen ter wereld nog uitermate actueel is. Dat maakt enerzijds de maatschappelijke schok en anderzijds ook de binding met de hoofdpersonages een logisch gevolg.

Absolute aanrader.


_____
Jussi Adler-Olsen – Dossier 64
Uitgeverij Prometheus
2010 – 469 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *