Coben, Harlan – Genezing

Door op 30 maart 2014

Drie aidsonderzoekers staan op het punt een baanbrekend middel op de markt te brengen. Dan overlijdt een van hen onverwacht. Het lijkt zelfmoord, maar televisiejournalist Sara Lowell en haar man, basketballer Michael Silverman, waren bevriend met hem en geloven er niets van.Hun vermoedens worden bevestigd wanneer er patiënten – onder wie de zoon van een senator – in de kliniek worden vermoord. Een televisiedominee, Sara’s vader en een hoge regeringsfunctionaris lijken uit op het dwarsbomen van het onderzoek. De situatie verergert wanneer Michael ziek wordt. Achter de schermen wordt een vuil spel gespeeld met grote bedragen aan onderzoeksgeld, en de kwade genius heeft er alles voor over om anoniem te blijven…

Na Dood Spel is dit het tweede boek uit de begin jaren van Harlan Coben. Ook ditmaal waarschuwt de ervaren auteur dat het reeds twintig jaar geleden is dat hij dit schreef en het zelf sindsdien niet meer heeft gelezen. Echter is ook hier de waarschuwing niet op zijn plaats. Zoals we van de uit New Jersey afkomstige Coben gewend zijn, zet hij een degelijke thriller neer, met natuurlijk een aantal plotselinge plottwists. De achtergrond is ditmaal een mogelijke genezing van de ziekte aids, een item wat zeker eind jaren tachtig en begin jaren negentig erg hot was. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de alom geprezen film Philadelphia, met Tom Hanks in de hoofdrol. De roerige periode die toen aan de orde was zijn we inmiddels gepasseerd, waardoor de gebeurtenissen niet direct dermate tot de verbeelding spreken, zoals dat een twintigtal jaar geleden in het meer conservatieve Amerika meer van toepassing was. Desalniettemin heeft het boek toch genoeg stof wat de lezer tot denken kan zetten, aangezien homohaat ook in Nederland niet ongebruikelijk is. De spanning wordt lekker opgebouwd, de taal van Coben is beeldend, waardoor de spanning in bepaalde scenes bijna voelbaar wordt. De ontknoping is helaas iets te ver gegrepen en iets te langdradig. Toch is dit een Coben zoals we die gewend zijn, alleen in een iets ruwere vorm. Maar trek je niets aan van de waarschuwing, het is een bovengemiddelde thriller. Ondanks de scherpe randjes.


_____
Harlan Coben – Genezing
De Boekerij BV
2013 – 445 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *