Giebels, Robert – Onze excuses voor het ongemak

Door op 23 maart 2014

De conducteur oogt wanhopig. Logisch. Het treinverkeer is ontregeld door een doorgeknipte kabel en het lot heeft de man verbonden aan een veel te korte trein in Utrecht Centraal. ‘Deze gaat naar Amsterdam,’ zegt hij. ‘Tenminste, dat krijg ik net door.’ Dat er Den Haag CS op de zijkant van de trein staat, daar moeten we ons niks van aantrekken. Een reiziger komt aanrennen. ‘Deze trein gaat naar Maastricht, hè?’ hijgt hij. ‘Dat staat op het vertrekbord daar.’ Als de overvolle trein eindelijk rijdt, klinkt het door de intercom: ‘U bevindt zich in de trein naar Den Haag Centraal.’ Een eenzaam ‘yes!’ klinkt uit de kluwen. Voor het overige welgemeend gevloek. ‘Met excuses voor het ongemak,’ besluit de conducteur, met twijfel in zijn stem. Elke ochtend nemen minstens een half miljoen mensen de trein naar hun werk. En ’s avonds gaan ze weer terug. Dat forensen vormt een substantieel deel van hun leven. Maar in het koninkrijk van de treinforens gaat het niet altijd goed. Soms gaat het zelfs helemaal fout.

Iedere treinforens kent de problemen: regelmatige vertragingen, chronisch materieeltekort, het net missen van de aansluitende treinen of een ogenschijnlijk volledige lamlegging van het Nederlandse spoorwegnet door het immer onvoorspelbare weer. Robert Giebels reist dagelijks voor zijn werk tussen Breda en Amsterdam en krijgt aldus regelmatig te maken met alle ergernissen die het reizen per trein met zich meebrengt. Zijn belevenissen heeft hij gebundeld in dit zeer vermakelijke werk. Voor de door de wol geverfde treinforens is het een weerspiegeling van uitermate herkenbare situaties, voor de onervaren of beginnende reiziger een handreiking hoe zichzelf staande te houden in de keiharde strijd die dagelijks geleverd wordt in de jungle van treinstellen, perrons en stations. Onbeschaamd geeft Giebels de tips om jezelf met een bijna waterdichte, maar ook sociaal niet direct geaccepteerde tactiek te verzekeren van een zitplaats. Bijna waterdicht, want zoals uit zijn lotgevallen blijkt, is niets zo onvoorspelbaar als een dag van de Nederlandse Spoorwegen, waarin geen enkele dag hetzelfde blijkt. Tevens documenteert hij als eerste de ongeschreven gedragsregels voor treinreizigers, waarin en waarmee men duidelijk het onderscheid kan maken tussen de ervaren veteranen en de beginnende groentjes. Met een gezonde dosis humor geschreven, maar tegelijkertijd een kritische blik op een bedrijf dat nog veel kan verbeteren in de klantgerichtheid en klantvriendelijkheid.


_____
Robert Giebels – Onze excuses voor het ongemak
Uitgeverij Balans
2011 – 172 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *