Lindell, Unni – Duivelskus

Door op 18 maart 2014

Vivian Glenne, eind dertig en moeder van drie kinderen, wordt half begraven gevonden vlak bij haar huis. Terwijl Marian Dahle en Cato Isaksen op de zaak worden gezet, gaat Vivians oudste zoon, de 15-jarige Dan, met zijn vriend Jonas zelf op onderzoek uit. Als blijkt dat Vivian werd gevolgd door een grijze man in een donkere BMW, wordt ook duidelijk dat zij een relatie had met deze veel oudere man. Maar wie is hij? En waarom is Vivian vermoord?

Unni Lindell schrijft meerdere boeken per jaar en dat is met dit werk helaas op een negatieve manier te merken. Het boek lijkt een in allerhaast geschreven manuscript, wat niet de luxe heeft gekregen van een grondige check met de nodige verbeteringen. Het verhaal is in de kern spannend, maar helaas zijn de vele conversaties op een houterige manier geconstrueerd en voelen niet op een realistische en alledaagse manier aan. Daarnaast haalt de auteur er een aantal details bij, die de vaart compleet uit het verhaal halen en teveel onderbelicht blijven. Diverse verdachten worden in het boek naar voren gebracht voor de moord, maar hun rol eindigt al wanneer het verhaal slechts halverwege is. Niet dat dit veel uitmaakt, het geheel blijkt te voorspelbaar en de geoefende thrillerlezer zal al gauw door hebben hoe de vork in de steel zit.

Ook tracht Unni Lindell de lezer op een dwaalspoor te zetten door een ongezonde relatie tussen een ogenschijnlijk getrouwd stel naar voren te brengen, waarbij het beeld geschetst wordt dat de man een relatie met het slachtoffer zou hebben en de vrouw een onvervulde kinderwens heeft, die zij later door ontvoering van een kind van het slachtoffer wil vervullen. Later blijkt dat het stel echter helemaal niet getrouwd is, maar juist broer en zus zijn. Aan deze walgelijke relatie wordt echter al gauw geen aandacht meer besteed en voelt aldus behoorlijk onnodig aan. Een dergelijk onderwerp verdient ook eerder een plaats in een maatschappijkritische roman, dan een detail te zijn wat uiteindelijk als boekvulling dient. Schrap deze details en het boek had zeker met de helft ingekort kunnen worden.

Is het dan allemaal kommer en kwel? Het antwoord daarop is nee. De eerder genoemde opmerkingen buiten beschouwing gelaten, is Duivelskus een spannende thriller zoals we gewend zijn van de vele auteurs die Scandinavië rijk is. Het boek kent een aantal redelijke plottwists en een zekere mate van een spanningsboog. Helaas is dit wel een boog met teveel speling erop, waardoor het verhaal nergens echt los komt en de lezer volledig zal kunnen boeien en bekoren. Ook het einde voelt ietwat gekunsteld en uiteindelijk onbevredigend aan. Twijfel je erover een werk te lezen van deze toch zeker getalenteerde auteur te lezen? Kies dan voor het eerder verschenen Boeman.

Kwantiteit betekent helaas niet altijd kwaliteit. Scandinavië en Lindell persoonlijk hebben meer, veel meer te bieden dan dit.


_____
Unni Lindell – Duivelskus
Querido’s Uitgeverij bv
2012 – 349 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *