Peinkofer, Michael – De Tovenaar

Door op 8 maart 2014

Michael Peinkofer (1969) studeerde Germanistiek, geschiedenis en communicatiewetenschap. Hij werkt als redacteur bij het filmtijdschrift Moviestar. Met zijn bestseller De terugkeer van de Orks werd hij een van de succesvolste fantasyauteurs van Duitsland. Hij woont met zijn vrouw en dochter in Allgäu.

Aardwereld gaat gebukt onder de dreiging van een allesvernietigende oorlog tussen Mensen, Elfen en Orks. Gelukkig worden de Elfen met wijze hand geregeerd door tovenaars die het lot nog proberen te keren. Hun hoop rust op de schouders van drie novices: de verleidelijke heldin Alannah, een mysterieuze Elf en een Mens die eigenlijk niet mag toveren. In een burcht die voor eeuwig onder het ijs bedolven is komen de drie uitverkorenen voor dodelijke uitdagingen te staan. Zou hun gebundelde kracht genoeg zijn om Aardwereld te behoeden voor totale vernietiging?

Orks, elfen, tovenaars en kobolden. Het zijn wondere wezens die een onwaarschijnlijke wereld bevolken, samen met de mensen en die een zeer fantasierijke oorsprong delen. Wellicht geen literaire kost voor de gemiddelde nuchtere Nederlander. Wie hier echter doorheen kan prikken, krijgt met De Tovenaar een spannend en vlot lopend verhaal voorgeschoteld. De mens Granock krijgt als eerste mens ooit een leerplaats toegewezen in Shakara, de tovenaarsschool. Dit gaat natuurlijk gepaard met de nodige haat en nijd, omdat verschillende tovenaars de nodige minachting kennen voor iemand die beneden hun stand is. Granock weet echter snel het vertrouwen te winnen van zijn medestudenten en zo ontstaat een hechte vriendengroep, die als ongeplande meesterproef verantwoordelijk blijken te zijn voor de handhaving van de vrede in Aardwereld. Het gevaar is echter groot, omdat het niet alleen vanuit de immer vijandige Orks, maar ook van binnen de tovenaarskring komt…

Zoals gezegd kent De Tovenaar een gevarieerde wereld aan verschillende volken en dus ook verschillende personages. Peinkofer heeft een geheel eigen wereld gecreëerd, van de steden en de volkeren, tot aan een zeer rijk eigen woordenboek van de elfen. Ook de geschiedenis van deze wereld wordt rijkelijk verteld, zonder dat dit ten koste gaat aan het tempo van het verhaal. Zoals het een waar avonturenboek betaamt, blijft dit tempo er goed in zitten, doordat brokjes van de historie in de talrijke conversaties aan bod komen. Het boek is dus minder beschrijvend van aard, waardoor het zeer verteerbare kost voor diverse leeftijden is. Wel maakt de auteur binnen deze beschrijvingen zo veelvuldig gebruik van het uitroepteken, dat het bijna ten koste gaat van de spanningsboog. Het lijkt alsof de auteur onzeker is of de door hem vertelde gebeurtenissen ook de door hem bedoelde emoties bij de lezer oproepen. Volkomen onterecht, want hoewel het verloop en zeker het einde voorspelbaar lijken, zitten er genoeg plotwendingen en verrassingen in het verhaal om het tot het einde spannend te houden… En daarna, want de epiloog belooft meer.

Fantasy op zijn best!


_____
Michael Peinkofer – De Tovenaar
De Boekerij BV
2010 – 518 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *