Goemans, Anne-Gine – Glijvlucht

Door op 25 februari 2014

Gieles woont met zijn ganzen op een spotterscamping naast een landingsbaan. De grote afwezige in het leven van de jongen is zijn moeder. Zij probeert de wereld te redden door in Afrika demonstraties van zonnekooktoestellen te geven. Gieles probeert op zijn beurt zijn moeder te weerhouden van haar gevaarlijke missies. Daarom traint hij in het geheim zijn ganzen voor een heldhaftig plan. Gieles’ leven verandert als hij vriendschap sluit met Super Waling, veruit de dikste man die hij ooit heeft gezien. Door de moddervette en goedmoedige Super Waling ontdekt de 14-jarige jongen hoe hun levens verbonden zijn met de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van het gebied rond de luchthaven.

Glijvlucht heeft de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2012 gewonnen. Vooropgesteld, dat is niet voor niets. Goemans vertelt een heerlijk avontuur dat Gieles aangaat met zijn ganzen, zijn vriendin-in-spé en de aan overgewicht lijdende en in een scootmobiel rijdende Super Waling. Gedrieën vormen ze een op het eerste gezicht vreemd trio dat door de wereld, maar vooral de naaste buren, dan ook met argusogen bekeken wordt, maar die voor elkaar door het vuur gaan. Maar ook de buurtbewoners vormen een zeer aparte mix op zich. Het gevolg is een kleurrijke samenstelling van bewoners, ieder met zijn of haar eigen nukken, in een gebied gedomineerd door een nabijgelegen luchthaven. In deze setting probeert de jonge Gieles zich staande te houden in het verlangen naar de terugkomst van zijn moeder en de zoektocht naar de liefde, gelijktijdig worstelend met alle typische problemen die een veertienjarige jongen rijk is.

Anderszijds insinueert een dergelijke prijs dat dit boek een typisch jongerenboek is… En dat is het dus niet! Glijvlucht is namelijk een hartverwarmende roman voor jong en oud. De jongeren onder ons zullen hun alledaagse beslommeringen herkennen en diegenen die reeds de twintig gepasseerd zijn, zullen (wellicht) met weemoed terugdenken aan hun tienerjaren. Schijnbaar kinderlijk eenvoudig schrijft de auteur over de personages, afgewisseld met fragmenten over de naaste familie van Waling en de geschiedenis van de omgeving die teruggaat naar het jaar 1825. Hiermee weet zij ook op een knappe manier een extra dimensie aan te brengen, door zowel de economische als de milieutechnische invloeden op de omgeving te beschrijven, waardoor er een objectieve, maar niet minder maatschappijkritische noot in het verhaal verweven wordt. Desondanks verveelt het boek geen moment en leest aldus heerlijk weg. Een aanwinst voor de Nederlandstalige literatuur.


_____
Anne-Gine Goemans – Glijvlucht
Uitgeverij De Geus
2011 – 409 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Een reactie

  1. Inge

    5 maart, 2014 at 12:39

    Het is inderdaad een boek voor jong én oud. Voortaan zal ik met andere ogen naar Schiphol en de Haarlemmermeer kijken.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *