Ideaal lezen met: muziek

Door op 23 februari 2014

Tijdens het lezen vind ik het heerlijk om er een deuntje bij te hebben. Dat moet dan natuurlijk wel een passend deuntje zijn, een deuntje dat sfeerverhogend werkt.

We hebben deze winter natuurlijk niets te klagen over het weer. Tuurlijk, het is fris en nat de laatste tijd, maar het weer is niets vergeleken bij de winter die we vorig jaar hadden. Sneeuw, vorst en ijzel vierden toen hoogtij, terwijl de gemiddelde temperatuur dezer dagen rond de 5 graden ligt. Zelfs een paar graden hoger, als je net als ik woonachtig bent in het zuidwesten des lands. Op het moment dat ik dit schrijf, kijk ik zelfs over een landschap waar de zon haar licht over laat schijnen en er hier en daar zelfs alweer groene plukjes te ontdekken zijn. Toch heersen er buiten nog geen ideale leesomstandigheden, daarvoor moet de temperatuur toch zo’n 10 graden omhoog en zou het ook niet verkeerd zijn als de wind wat ging liggen.

Maar die ideale leesomstandigheden worden niet alleen door het weer bepaald. Sterker nog, deze kun je ook binnenshuis creëren. Behaaglijk de kachel aan, een gemakkelijke stoel en een nog gemakkelijkere houding erbij pakken en een lekker drankje om tijdens het lezen aan te nippen. In mijn geval komt er regelmatig een vijfde variabele bij: muziek. Tijdens het lezen vind ik het heerlijk om er een deuntje bij te hebben. Dat moet dan natuurlijk wel een passend deuntje zijn, een deuntje dat sfeerverhogend werkt. Een deuntje dat er voor zorgt dat je helemaal op gaat in je boek, dat je alles om je heen vergeet en voor je gevoel 10 minuten later tot de ontdekking komt dat je inmiddels een vijftal uren verder bent. Maar welke muziek kies je dan?

Zoals ik al in mijn eerder schrijfsel, de Book Buying Tag, vermeldde, reis ik veel en graag, zowel privé als voor mijn werk. Tijdens die reizen luister ik naar een hele keur aan muziek, uiteenlopend van bands als 3 Doors Down en Green Day tot de hardere stijlen dancemuziek, zoals hardstyle en industrial. Wanneer ik lees werkt zulke muziek, met songteksten en pompende beats, niet bepaald sfeerverhogend. Het leidt juist eerder af van hetgeen ik aan het lezen ben. De eerste eis is dan ook tekstloze muziek, zodat de diverse rockbandjes al afvallen. Maar goed, al wordt er dan niet, of in elk geval niet veel, gezongen in de diverse dancetracks, een bass die met uiteenlopende snelheden van 150 BPM, 180 BPM tot meer dan 200 BPM in je gehoorgangen dreunt, bevordert je concentratievermogen ook niet echt… En hoe gaaf bepaalde melodielijnen ook mogen zijn, mag het natuurlijk niet dominant worden. Dus welke muziek is er dan wel geschikt?

Daarvoor kun je denken vanuit de muziek, maar natuurlijk ook vanuit je boek. Wanneer de protagonist van een verhaal slecht nieuws te horen krijgen, verwacht je natuurlijk een heel ander geluid te horen dan wanneer hij zich in een heroïsche strijd stort. De muziek dient, net als de soundtrack van een film, om de sfeer in een bepaalde scene te verhogen, te versterken. Dus ligt daar, wat mij betreft, het antwoord. De soundtrack van een film, of bijvoorbeeld ook een videogame, is in beginsel uitermate geschikt om als achtergrondmuziek te dienen tijdens het lezen. En welke songs / tracks zijn dan het beste geschikt? Dat zal natuurlijk van persoon tot persoon verschillen. Onderstaand wat favorieten van mij.

Ik lees graag historische romans en dan vooral verhalen in de Middeleeuwen. De soundtrack van de game Assassin’s Creed II past daar heel goed bij:

Liever een high-tech thriller van de hand van David Baldacci of Andy McNab? Dan is deze van The Rock (of menig ander werk van Hans Zimmer) uitermate geschikt:

Deze is echter wel bombastisch, waardoor je wellicht al snel het volume aanpast… En tijdens het lezen heb je natuurlijk het liefst een zo generiek mogelijke playlist. Eentje die je niet snel hoeft aan te passen op je boek. Persoonlijk heb ik daarvoor twee favoriete artiesten; Adrian von Ziegler en BrunuhVille. Zij produceren een stijl muziek die vooral onder de noemers Celtic en Fantasy vallen, maar bij veel verschillende boeken te luisteren zijn. Hieronder een kleine willekeurige selectie van tracks.

Belangrijk is natuurlijk wel dat de muziek voor de achtergrond is. Dus niet te veel volume en niet te veel dominante en temperamentvolle tracks. Dat buiten beschouwing gelaten, zijn er vast nog veel meer stijlen geschikt. Welke luister jij graag? Of heb je juist liever absolute stilte?

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *