Avey, Denis – De man die naar Auschwitz wilde

Door op 10 februari 2014

Dit jaar is het 69 jaar geleden dat Auschwitz bevrijd werd. De Poolse plaats is de tastbare herinnering aan de Holocaust, aan de inktzwarte bladzijde in onze geschiedenis. Dit jaar zal E Boek en Blog aandacht besteden aan de Tweede Oorlog en alle ellende die ermee gepaard ging.

Denis Avey, een dappere jonge Britse soldaat, vecht in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika. Daar wordt hij in 1944 krijgsgevangen genomen. In het werkkamp in Duitsland waar hij terechtkomt, werkt hij zij aan zij met gevangenen uit het nabijgelegen Auschwitz. Denis is geschokt door de verhalen die hij van hen hoort en voelt het als zijn plicht er met eigen ogen kennis van te nemen en de wereld ooit zijn verhaal te kunnen vertellen. Denis vat het gewaagde plan op van kamp te wisselen met een jonge joodse gevangene uit Nederland. Gekleed in diens smerige gestreepte kampkleding met gele ster loopt hij tussen andere gevangenen onder de poort met Arbeit Macht Frei Auschwitz binnen, niet wetende wat hem te wachten staat en of ze elkaar ooit weer zullen zien.

De man die naar Auschwitz wilde is het ongelooflijke verhaal van doorzettingsvermogen en wilskracht, maar ook de onmacht tegen het absolute kwaad in het leven. Denis Avey heeft de Holocaust op geheel eigen wijze overleeft. Overdonderd door de onmenselijke omstandigheden en toch de verbetenheid hebbende om niet het bestaan van de gaskamers en de verbrandingsovens toe te geven, wisselt hij enkele malen van plaats met een Joodse gevangene, om met eigen ogen de ellende te kunnen aanschouwen. De zwartste periode uit de recente geschiedenis van de mensheid wordt beschreven en nestelt zich volledig in het wezen van de lezer. Martelingen, moordpartijen, het zogeheten Todt durch Arbeit is aan de orde van de dag. Dagelijks ziet de militair duizenden slachtoffers om hem heen, de kilte waartoe de oorlogsmisdadigers in staat zijn straalt elke bladzijde, van begin tot eind, van het boek af.

Na jaren van post-traumatische stress besluit Avey zijn verhaal te vertellen, wat geresulteerd is in een ooggetuigenverslag wat zijn weerslag niet kent. Het boek is een relaas van een man die vastberaden is om de wereld zijn verhaal te kunnen vertellen. De Brit beschrijft zijn jaren in de oorlog, niet alleen in Duitsland maar ook de strijd tegen Rommel in Egypte, uitvoerig en maakt daarmee de lezer deelgenoot van een uitputtingsslag die dag-in-dag-uit een vijftal volledige jaren duurt… Maar uiteindelijk het hele leven blijven doorgalmen in de geest van niet alleen Avey, maar van alle overlevenden. De Tweede Oorlog kwam in 1945 ten einde, de herinneringen zijn altijd gebleven en zullen er altijd zijn. Deze geschiedenis mag niet vergeten worden.

Dit boek doet men beseffen dat het leven zoals wij het kennen, niet altijd zo geweest, zo gegeven is. Dit boek is onmisbaar voor een ieder die niet ter dege beseft dat het leven een geschenk is, maar ook voor diegenen die geïnteresseerd is in deze periode en alle facetten die deze periode kenmerkten. De man die naar Auschwitz wilde is een unieke documentaire.


_____
Denis Avey – De man die naar Auschwitz wilde
The House of Books
2011 – 310 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *