Mosse, Kate – Citadel

Door op 23 januari 2014

De Engelse Kate Mosse schreef eerder al twee romans en twee non-fictie boeken. Ze is journalist, presenteert voor de BBC tv- en radioprogramma’s, en is medeoprichter en directeur van de Orange Prize. Ze woont met haar gezin in West Sussex en in Carcassonne.

Carcassonne, 1942.Terwijl talloze Franse soldaten aan het front hun leven geven om de Duitsers het hoofd te bieden, raakt de dappere jonge Sandrine betrokken bij het verzet. Onder de codenaam Citadel brengt ze een groep vrouwelijke verzetsstrijders bijeen en samen met hen riskeert ze alles wat haar lief is om een einde te maken aan het verdriet en de angst die de Duitse bezetting met zich meebracht. De vrouwen van de verzetsgroep raken echter verwikkeld in een veel ouder en duisterder gevecht dan ze ooit hadden voorzien.

Citadel is het derde deel van de trilogie die om het historische personage Audric Baillard draait. Zijn leven staat in het teken van het behoud en de bescherming van het Zuid-Franse gebied Languedoc, waarbij in Citadel het laatste epische gevecht plaatsvind tijdens de bezetting van Frankrijk in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Kate Mosse brengt zeer levendig alle verschrikkingen in beeld en doorvlecht dit met haar eigen fictieve verhaal, wat constant verwijzingen kent naar de voorgaande twee delen. Voorkennis hiervan is niet noodzakelijk, maar het komt de gehele beleving van het verhaal zeker ten goede. Het feit dat Kate Mosse een band heeft met Carcassonne en de omgeving van deze stad, blijkt la gauw en daarnaast ook meermaals uit het verhaal. Zeer levendige beschrijvingen van dit bijna mythische landschap maken de lezer bondgenoot van de lotgevallen van de hoofdkarakters.

Deze karakters zijn in hun strijd betrokken bij het verzet en worden tegelijkertijd door Baillard verbonden met het verleden en hun voorouders. De oude Fransman speelt, net als in de eerdere delen, weer een belangrijke rol die zijn oorsprong vind in het Middeleeuwse Frankrijk. De auteur creëert hiermee een historische roman met een vleugje fantasy, waarbij enig inlevingsvermogen van de lezer gevraagd wordt. Enkele passages doen wat onrealistisch en overdreven aan, zoals personages die meermaals uit de handen van de Gestapo weten te ontsnappen. Tevens doen enkele passages aan als onnodig, die de vaart uit het verhaal halen en de indruk wekken niet echt nodig te zijn. Over het algemeen is Citadel echter een sterke afsluiter van de trilogie, met een geweldig einde dat door de ingewijden zeker gewaardeerd zal worden.


_____
Kate Mosse – Citadel
Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum BV
2012 – 755 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *