Carrasco, Jesús – De Vlucht

Door op 3 januari 2014

Jesús Carrasco (1972) is geboren in Extremadura, een van de dunstbevolkte en droogste provincies van Spanje. Tegenwoordig werkt hij als redacteur en schrijver in Sevilla. De vlucht is zijn debuut en zal in meer dan dertien landen worden uitgegeven.

Een jongen verbergt zich in een olijfboom­gaard. Hij hoort dat de mannen uit het dorp hem zoeken en kruipt nog verder weg in zijn schuilplaats. Wanneer de stemmen wegsterven is hij helemaal alleen. Er ligt een oneindige, dorre vlakte voor hem die hij moet oversteken, verzengende hitte, honger en dorst trotserend. Midden in de nacht komt hij uitgeput aan bij het kampvuur van een oude geitenhoeder. Daar, onder de sterren, wordt een onuit­gesproken vriendschap gesmeed die voor beiden van levensbelang zal blijken.

De Vlucht is het verpletterende debuut van Jesús Carrasco. Op een werkelijk fenomenaal literair niveau omschrijft hij de overlevingstocht van de jongen en de oude geitenhoeder, die beiden naamloos blijven. Dat gegeven is van toepassing op alle karakters, die in plaats van een naam, juist een omschrijving toegeschreven krijgen, zoals de invalide, de Rooie en de rechter. Carrasco slaagt erin om een verhaal te vertellen zonder details, de lezer blijft in het ongewisse met betrekking op de locaties waar en de periode waarin het verhaal zich afspeelt. De Vlucht is een verhaal waarin empathie een belangrijke rol speelt. De geitenhoeder die, zonder al te veel woorden, zich ontfermt over de jongen, die op zijn beurt een vader-zoon relatie ontwikkelt in de meest pure vorm, volledig gebaseerd op vertrouwen. De auteur vertelt deze ontwikkeling op een ontroerende manier en dat zal bij veel lezers een gevoelige snaar weten te raken. Is het niet de relatie, dan zijn het wel de ontberingen waarin de twee worden blootgesteld.

Goed versus kwaad in de meest pure vorm.


_____
Jesús Carrasco – De Vlucht
J.M. Meulenhoff BV
2013 – 206 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *