Koppel, Hans – Ze komt nooit meer terug

Door op 13 december 2013

Hans Koppel is het pseudoniem van kinderboekenschrijver Petter Lidbeck en woont en werkt in Stockholm. Met Ze komt nooit meer terug maakt hij zijn debuut als thrillerschrijver voor volwassenen.

Mike Zetterberg woont met zijn vrouw Ylva en hun dochtertje in een huis net buiten Helsingborg. Op een dag komt Ylva niet thuis uit haar werk. Mike gaat er aanvankelijk van uit dat ze iets is gaan drinken met wat collega’s, maar als ze de volgende ochtend nog niet thuis is, vreest hij het ergste. De politie beschouwt hem als hoofdverdachte. Mike vecht om zijn onschuld te bewijzen én probeert zo goed en zo kwaad als het kan zijn verdriet de baas te zijn om hun dochtertje te beschermen. Hij is onwetend van het feit dat Ylva nog leeft en zich op een steenworp afstand van hun huis bevindt. Haar ontvoerder speelt een wraakzuchtig, sadistisch spel dat teruggaat naar een tragedie in hun beider verleden. Zal Ylva ooit kunnen terugkeren naar huis?

Hans Koppel introduceert een aantal personages in dit boek. De ontvoerders, de echtgenoot Mike, die verscheurt wordt door verdriet en zich noodgedwongen neerlegt bij de situatie, journalist Calle Collin die stukje bij beetje de puzzelstukjes op zijn plaats legt en twee rechercheurs, die bij gebrek aan sporen en leads de zaak al snel laten rusten. De spanning komt zit vooral in de relatie tussen de ontvoerders en het slachtoffer Ylva, die met psychische precisie schommelt tussen sadisme en een wrange, op een relatie van meester en slaaf gebaseerde vorm van vriendschap. Echter, naarmate de tijd verstrijkt vreest Ylva meer en meer voor haar leven en is het maar de vraag of ze het er, gezien de uitzichtloze situatie, überhaupt levend vanaf gaat brengen.

Met enkele waargebeurde kelderdrama’s (de Fritzl kinderen, Natascha Kampusch) in het achterhoofd, weet Koppel op een snijdende manier de spanning voelbaar te maken. Tegelijkertijd komt de journalist toevallig, maar ook tergend langzaam op het spoor van Ylva. De puzzelstukjes passen namelijk al snel in elkaar, maar Collin lijkt het maar niet te zien. Op het moment dat eindelijk het kwartje valt, vecht Ylva voor haar leven én staat haar man Mike net aan de deur, slechts enkele meters van zijn vrouw verwijderd. Al met al een behoorlijke toevallige ontknoping, die alle kenmerken van een goedkope B-film heeft. Jammer, want de opbouw is met grote regelmaat zenuwslopend… Maar helaas dus met een tegenvallende climax. Ze komt nooit meer terug verdiend een heel wat geloofwaardiger einde dan dit.

Zenuwslopend… op het einde na.


_____
Hans Koppel – Ze komt nooit meer terug
A.W. Bruna Uitgevers
2012 – 218 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *