Deaver, Jeffery – De Oktoberlijst

Door op 10 december 2013

Jeffery Deaver is de internationale bestsellerauteur van maar liefst 30 thrillers en is vooral bekend van zijn thrillers met Kathryn Dance en Lyncoln Rhyme in de hoofdrollen. Deaver heeft talloze prijzen op zijn naam staan en woont in North-Carolina.

Gabriela zit in een appartement in Manhattan en kijkt op de klok. Haar dochter is ontvoerd. Ze heeft een schotwond. Ze heeft iemand vermoord. De politie zit haar op de hielen. En ze zit midden in zenuwslopende onderhandelingen met de meedogenloze ontvoerder van haar dochter. Zijn eisen: de Oktoberlijst en een grote som geld. Dan gaat de deurbel… Dat is het einde van het verhaal van Gabriela – en het ijzingwekkende begin van de nieuwe stand-alone van Jeffery Deaver. Scène voor scène onthult hij welke feiten Gabriela naar de bloedstollende climax van haar verhaal hebben gevoerd. Vanaf het bittere einde, terug naar het begin.

Sinds de begindagen van de boekdrukkunst, hebben er weinig veranderingen in de literatuur plaatsgevonden. In ieder geval waarbij het de thrillers en de suspense betreft. Goed, de laatste tijd zijn de erotische thrillers in opkomst, met de 50 Tinten…-trilogie voorop. Of dit een verrijking voor de literaire wereld is, laten we met het oog op deze recensie maar in het midden. Verhaaltechnisch zijn vrijwel alle boeken echter gediend van dezelfde opbouw; een begin, de spanningsopbouw, de climax en de uiteindelijke ontknoping. Deaver kiest er in dit geval voor om juist te beginnen met de climax en daarna, scene voor scene, steeds een stukje verder terug in de tijd te gaan. Op zijn geheel eigen wijze geeft hij daarbij steeds meer brokjes informatie vrij, om uiteindelijk op het einde alsnog met de typische Jeffery-Deaver-plottwist te verrassen, waarmee hij de begingebeurtenissen in een compleet ander daglicht zet.

Jeffery Deaver weet er altijd weer in te slagen om een degelijk verhaal op papier te zetten. Ook ditmaal krijgen we weer te maken met een variëteit aan karakters en het inmiddels zwaar beproefde recept waar de auteur zo bekend om staat. Door de tijdspanne echter in een geheel andere volgorde te vertellen weet hij, in tegenstelling tot zijn eerdere recente werk, uitermate te boeien. Dit wordt vooral veroorzaakt door de spanningsboog die gelijk aan het begin goed strak getrokken wordt. De eerste stapjes terug in de tijd komt er wat speling, maar daarna weet hij de boog weer tot het uiterste te spannen, om de lezer pas op het laatst uit het ongewisse te halen.

Weer een typische Deaver, maar ditmaal met een atypische opbouw. Klasse.


_____
Jeffery Deaver – De Oktoberlijst
Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv
2013 – 316 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *