Jonasson, Jonas – De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween

Door op 7 december 2013

Jonas Jonasson (1963) woont op het eiland Gotland, in de Oostzee. Hij is jarenlang journalist en mediaconsultant geweest. De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween is zijn debuutroman, waarmee hij internationaal doorbrak. Vanaf februari 2014 is de verfilming in de Nederlandse bioscopen te zien. Zijn nieuwe roman, De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje verschijnt in december 2013 bij Signatuur.

Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken. Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt – zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft -, ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aaneffect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.

Oud worden achter de geraniums, een vooruitzicht waar velen niet vrolijk van worden. Zo ook Allan Karlsson, die op zijn 100e verjaardag besluit om uit het raam te klimmen en nog eenmaal het avontuur aan te gaan, een avontuur zoals hij ze zijn hele leven gekend heeft. Want Allan Karlsson is een man van de wereld. Dineren met Stalin en Truman, de Himalaya te voet oversteken, vakantie op Bali op kosten van Mao… Onze hoofdpersoon heeft het allemaal meegemaakt. Tijdens zijn wonderbaarlijke reis, nadat hij het bewuste raam verlaten heeft, neemt de lezer kennis van zijn nog wonderbaarlijkere leven, waarbij de scenes afwisselen tussen toen en nu.

De 100 jarige man die uit het raam klom is een verrassende roman van de hand van debutant Jonas Jonasson. Zijn Allan Karlsson is een hartverwarmend en naar goeder trouw handelend persoon, die echter keer op keer in de problemen komt, maar zich daar ook telkens weer op geheel eigen wijze uit weet te redden. Op zeer humoristische wijze beschrijft de auteur een tocht waarbij Allan Winston Churchill het leven red, een nog zeer jonge Kim Jong Il ontmoet en eigenhandig de Koude Oorlog op vredelievende wijze beëindigd. Ook op zijn reis in het heden ontmoet hij personen van uiteenlopende pluimage, zoals een oude krasse dief, een snackbareigenaar zonder klanten en een vrouw met een aangelopen olifant in de achtertuin. Allan Karlssons reizen staan garant voor een flinke dosis humor, die de lezer meermaals laten schateren van het lachen.


_____
Jonas Jonasson – De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween
Uitgeverij Signatuur
2011 – 358 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *