Meijer, Wesley – Oorlog langs de lijn

Door op 29 november 2013

Journalist Wesley Meijer verslaat voor Het Parool al jaren het amateurvoetbal in Amsterdam en ging voor dit boek op onderzoek uit. Meijer schrijft over de daders en hun achtergrond, over die fatale dag in Almere en geeft een scherpe analyse van het voetbalgeweld op de Nederlandse velden.

De middagkranten maken op maandag 3 december 2012 melding van de zware mishandeling van een grensrechter. Diezelfde middag nog laat Richard Nieuwenhuizen het leven. Een toegewijde voetbalvader, doodgeschopt bij een amateurwedstrijdje in Almere. De ophef is enorm. ‘We’ willen dit nooit meer, maar desondanks gaat het geweld onverdroten voort. Oorlog langs de lijn schetst een beeld van het voetbalgeweld, in verleden, heden en toekomst. Het amateurvoetbal, ons grootste culturele erfgoed, verloedert. Voetbal blijkt letterlijk oorlog. De rechter veroordeelt de daders maximaal. De KNVB stelt een aantal maatregelen in, maar wordt de sfeer wel ooit weer ouderwets goed of is de volgende dode een kwestie van tijd? Ligt de basis voor dit geweld in de grootstedelijke probleemwijken? Of kijken de amateurs alles af van de profs? Maar vooral: hoe moet het verder?

In Oorlog langs de lijn gaat journalist Wesley Meijer stapsgewijs in op de verloedering van het Nederlandse amateurvoetbal. Achtereenvolgens zet hij een aantal statistieken uiteen en verhaalt hij over het drama dat plaatshad op 2 december 2012, cultuurverschillen die ten grondslag aan de problemen op de velden liggen, de rechtszaak tegen de verdachten en uiteindelijk de rol en visie van alle betrokkenen, zoals de KNVB en de bestuursleden van diverse clubs. Meijer heeft in alle lagen van het Nederlandse voetbal met betrokkenen gesproken en zet in een beknopt verslag zijn bevindingen uiteen. Een over het algemeen prettig leesbaar verslag, al doet het eerste hoofdstuk anders vermoeden, door de opsomming van vele feiten en cijfers. Ook het interview met Bernard Fransen, wat letterlijk uitgeschreven lijkt, had wellicht in een wat andere vorm gegoten kunnen worden. Daar tegenover staan de levendige beschrijvingen van de dramatische gebeurtenissen op de 2e december en de slepende rechtszaak nadien, met als dieptepunt de confrontatie tussen verdachten en nabestaanden. Een conclusie die in een roman niet misstaan had. De bittere slotsom is echter dat deze gebeurtenissen schering en inslag zijn op de Nederlandse voetbalvelden.

Schokkend, waargebeurd, confronterend. Een boek met een degelijke maatschappelijke waarde en boodschap: laten we in godsnaam normaal gaan doen met zijn allen en ons richten op het spel, het vermaak. Oorlog langs de lijn is verplichte kost voor eenieder die op wat voor wijze dan ook betrokken is bij de voetbal. Want op de manier zoals we nu bezig zijn, gaat het gegarandeerd weer een keer fout.

Of zoals Meijer het omschrijft: “De volgende dode is een kwestie van tijd”.


_____
Wesley Meijer – Oorlog langs de lijn
Kolsloot Publishing BV
2013 – 174 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *