Connolly, John – Stille Handel

Door op 26 november 2013

John Connolly is in Dublin geboren en heeft Engels en journalistiek gestudeerd. Als schrijver wordt hij wereldberoemd met zijn Charlie Parker Thrillers als Een dode ziel, Oud kwaad, Engelen der duisternis, Het witte pad en De zwarte engel. In 2009 verscheen The Gates, zijn eerste YA-thriller. John Connolly woont in Dublin maar verblijft veel in de Verenigde Staten.

In de uitgestrekte bossen op de grens van Canada en de VS, worden drugs, geld, wapens en zelfs mensen gesmokkeld. Een groepje soldaten pakt het anders aan en smokkelt eeuwenoude, waardevolle museumstukken, gestolen uit een museumkluis in Irak. Als de smokkelende soldaten één voor één overlijden, vermoeden de autoriteiten dat zij leden aan een posttraumatische stressstoornis. Omdat er geen sluitend bewijs te vinden is, wordt privédetective Charlie Parker gevraagd de sterfgevallen te onderzoeken. Hij ontdekt dat er in Irak gelijksoortige sterfgevallen zijn geweest en beseft dat de doodsoorzaak vreemder en afschrikwekkender is dan iemand zich kan indenken. Behalve Charlie Parker zelf…

Amerikaanse oorlogsveteranen die te kampen hebben met een post-traumatisch stresssyndroom, handel in gestolen Midden-Oosterse kunstwerken, occulte demonenverschijningen… Al deze thema’s komen aan bod in deze Charlie Parker thriller van John Connolly. Stuk voor stuk is het thematiek die zeer interessant kan zijn voor een thriller, echter rent de auteur constant rondjes temidden van deze drie-eenheid en schopt nimmer een van deze de hoogte in. Jammer, want het boek lijkt een hoop potentie te hebben. Maar als je als auteur personages aanvoert, dan is de gemiddelde lezer toch al gauw benieuwd hoe het deze vergaat. In dat licht is het vreemd dat meneer Patchett, toch de initiator van Parker’s zoektocht, in het vervolg van het verhaal totaal niet meer ten sprake komt. Tel daarbij de verhalende, uiteenzettende toon op en het chronische gebrek aan conversaties op en de conclusie is al gauw dat Stille Handel een matige thriller is.

Twijfel je over deze? Pak dan een andere.


_____
John Connolly – Stille Handel
Uitgeverij Luitingh Sijthoff BV
2011 – 380 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *