Gort, Ilja – De Geluksvogel

Door op 16 november 2013

Ilja Gort leeft als wijnboer in Frankrijk en schreef daar diverse boeken over, zoals Slurp!, Slurp! 2 en Leven als Gort in Frankrijk. Zijn debuutroman was Het Merlot Mysterie, een boek dat hij herschreef en nu in de winkels ligt als De Geluksvogel.

Harold Wechter is een Nederlandse reclameman die een wijnchâteau in Frankrijk heeft gekocht. Hij raakt in contact met Régis, een door en door Franse wijnboer wiens zaken niet al te best gaan. Harold adviseert Régis een `Camping à la Ferme te beginnen. Hiermee ontketent hij een onstuitbare reeks voorvallen die op de camping op het zinderende Zuid-Franse platteland tot bizarre situaties leidt.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; De Geluksvogel is één van de leukste romans sinds tijden… En dat komt helemaal op het conto van Régis. Waar de nuchtere Hollandse Wechter aanvankelijk de hoofdpersoon lijkt, is het de simpele en naïeve Fransman die meteen na zijn introductie alle aandacht opeist. Met een ontwapenende nuchterheid en een droogkomische blik op de dagelijkse sleur, zorgt hij meermaals voor een flinke dosis hilariteit bij de lezer. Vooral de begroeting van en de capriolen met de eerste bezoekers van zijn camping, zullen bij menigeen een langdurige glimlach op het aangezicht toveren. De goedlachse Régis is een allemansvriend, die werkelijk alles bij iedereen gedaan krijgt. Of het nu veeleisende Nederlandse advocaten op teambuildingsreis zijn, de geleerde broer Bernard is die alle activiteiten met argusogen bekijkt of de lezer zelf, uiteindelijk sluit vrijwel iedereen deze prachtpersoon in de harten.

Met De Geluksvogel heeft wijnboer Ilja Gort een roman geschreven die van alle markten thuis is. Het is natuurlijk op de eerste plaats een grappige en bij vlagen ontroerende roman. De heerlijk herkenbare personages lijken zo uit het leven gegrepen, waarbij de Franse karakters zodanig zijn aangedikt dat De Geluksvogel de komische serie ‘Allo ‘Allo! in boekvorm lijkt te zijn. Bepaalde passages zouden, gezien de technische termen, ook zeker niet misstaan in het gemiddelde handboek voor de beginnende wijnboer, die ook meteen de nodige marketingkennis er bij krijgt. Gort verweeft deze stukken echter gemakkelijk met zijn vlotte verhaalstijl in het boek en vergelijkt op komische wijze en zonder vooroordelen de bruisende stadsmens met de simpele plattelandslui die het zuid Franse platteland rijk is. Zeer passend is hierbij de passage, waarin marketingman Thierry een stortvloed van onbegrijpelijke termen over Régis heen gooit. Simpelheid is echter het kernwoord in zijn leven en hij houdt het dan ook wijselijk bij zijn kleine boerencamping en voortreffelijke wijn.

Régis is de grappigste Fransman sinds tijden en mag met recht de literaire incarnatie van Louis de Funes genoemd worden. De Geluksvogel is een heerlijke roman die heerlijk wegleest en tevens de lezer leert dat geluk in de kleinste dingen des levens zit.


_____
Ilja Gort – De Geluksvogel
A.W. Bruna Uitgevers bv
2013 – 244 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *