Isaacson, Walter – Steve Jobs de biografie

Door op 13 november 2013

Walter Isaacson is de voorzitter van het Aspen Institute. In het verleden was hij onder meer hoofdredacteur van Time Magazine en CEO van CNN. Hij schreef eerder gezaghebbende biografieën van Benjamin Franklin, Henry Kissinger en Albert Einstein.

De enige geautoriseerde en volledige biografie van Steve Jobs. Walter Isaacson heeft de afgelopen drie jaar exclusieve en unieke gesprekken gevoerd met Jobs, zijn familie en vrienden, om een beeld van de mens Steve Jobs te krijgen. Maar Isaacson heeft ook gesproken met collega’s bij Apple en met zijn concurrenten, om een beeld van de zakenman te krijgen. Wie is de man die de wereld aan zijn voeten kreeg met Apple?

De werend kent enkele verlichte geesten, mensen die de wereld veranderd hebben. Denk aan Da Vinci, die zijn tijd ver vooruit was, Einstein met zijn relativiteitstheorie en Henry Ford, de producent van de gelijknamige automobiel. Een van de grootsten, zo niet dé grootste, van deze generatie is Steve Jobs. De man die met Apple de wereld veroverde en onverslaanbaar was met zijn ideeën en uitvindingen, zoals de Mac(-intosh), de iPhone en de iPad. Helaas verloor de wereld deze man in 2011, na een lang gevecht tegen kanker. Wetende dat hij niet meer lang te leven had, vroeg hij Walter Isaacson een biografie te schrijven over Jobs. Hij kreeg daarbij alle vrijheid; niemand van de familie bemoeide zich met het verhaal en de auteur heeft twee jaar lang, honderden interviews afgenomen. Zowel met de gelijkstemden als de aartsvijanden van Steve Jobs… en die had de CEO van Apple er velen in zijn turbulente leven.

Dat de auteur alle vrijheid kreeg in het schrijven van deze biografie, blijkt al gauw als de jeugd van Jobs behandelt wordt. Meermaals praat hij ronduit over zijn hippie-achtige bestaan, tot het veelvuldige gebruik van lsd aan toe. Volgens Jobs ontleent hij (mede) hieraan zijn creativiteit, een gave die de leidraad in zijn leven bleek te zijn. Onderscheidend op het gebied van design en de naadloze, geïntegreerde harmonie van hardware en software, gecombineerd met een visie waarbij Apple inspeelt op de latente toekomstige behoefte van de gebruiker, heeft Jobs aan de wieg gestaan van vele wereldveranderende producten… en niet alleen bij Apple. Tijdens een afwezigheid van meerdere jaren, nam hij het noodlijdende Pixar van Steven Spielberg over, om er vervolgens hét animatiebedrijf van de wereld van te maken. Jobs bezat de gave zijn visies om te zetten in daadwerkelijke gebeurtenissen en daarin iedereen mee te krijgen die hij daarvoor nodig achtte.

Isaacson zet een levedig beeld van Jobs neer, gevoed door de verhalen van de velen waarmee hij gewerkt heeft. Meermaals wordt de CEO als een gevoelloze en dwangmatige man, die zelden zijn emoties onder controle had en zijn werknemers puur opdeelde tussen helden en hufters. Jobs schrok er niet voor terug mensen volledig uit te kafferen en zijn werknemers bijna stuk voor stuk rechtstreeks naar de psychiater te schreeuwen. Anderzijds vertellen zij unaniem dat deze, zij het vreemde, motivatietechniek hen in staat heeft gesteld hun kunde tot in het vrijwel oneindige te kunnen ontwikkelen. Samen hebben ze, zoals Jobs zelf zei, ‘een deuk in het heelal geslagen’.

Deze biografie is hoe een biografie hoort te zijn. De vele gebeurtenissen zijn getoetst door de even zovele getuigeverslagen en de auteur heeft hiermee een duidelijk, eerlijk en integer beeld van Steve Jobs neergezet. Een aanrader voor eenieder.


_____
Walter Isaacson – Steve Jobs de biografie
Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv
2011 – 719 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *