McNab, Andy – Kruisvuur

Door op 29 oktober 2013

Andy McNab diende jarenlang voor de SAS in, onder andere, Irak. Toen hij deze groep van uiterst getrainde militairen verliet, was hij de hoogst gedecoreerde soldaat van het Britse leger. Na zijn diensttijd is hij zich op basis van zijn ervaringen volledig aan het schrijven gaan toeleggen.

Als voormalig geheim agent Nick Stone als lijfwacht optreedt voor een televisieploeg in het door oorlog verscheurde Basra, wordt hij tijdens een aanval van de rebellen bijna doodgeschoten. Alleen het snelle optreden van een journalist redt hem het leven. Als de verslaggever enkele uren later verdwijnt – naar alle waarschijnlijkheid ontvoerd – krijgt Stone het verzoek van de inlichtingendienst naar hem op zoek te gaan. Het spoor leidt van Irak naar Londen en Dublin, en uiteindelijk naar Kabul – de gewelddadige stad waar regeringen, terrorisme en big business onverbiddelijk met elkaar in botsing komen. En dit is nog maar het begin van Stones nachtmerrie – want de jager is plotseling prooi geworden en verwikkeld in een adembenemende race tegen de tijd…

Andy McNab is bedreven in het schrijven van militaire thrillers door zijn achtergrond en dat blijkt dan ook doorheen het hele boek. Als ex SAS-lid is de auteur immers volledig op de hoogte van alle militaire ins en outs en de termen, afkortingen en titels vliegen de lezer dan ook om de oren. Dat is niet direct een minpunt aan het boek, ware het niet dat McNab het af en toe nalaat deze termen te verklaren, waardoor een vlugge blik op Wikipedia hier en daar een stuk helderder licht op het verhaal schijnt. Het verhaal is bij vlagen spannend, zoals de scene waarin de hoofdpersoon gedoemd is te sterven tijdens zware martelingen in een afgezonderd Afghaans pand, maar de miraculeuze ontsnappingen en heldendaden doen de wenkbrauwen meermaals fronzen. Spannend inderdaad, maar verre van realistisch. De kracht zit vooral in het eerste deel, waarin de auteur de gewapende en schrijnende strijd in Basra beschrijft met de verschrikkingen van alledag. Hier komt echter plotsklaps een einde aan en stort de hoofdpersoon zich in een avontuur dat gelijkstaat aan zelfmoord. Ondanks een steeds strakkere spanningsboog en de beklemmende scenes, is het einde van deze kruistocht van verre al zichtbaar en niet verrassend. Tel daar de behoorlijke clichépersonen bij en men krijgt een slechts middelmatig verhaal voorgeschoteld. Jammer, want zeker het begin smaak naar heel wat meer.


_____
Andy McNab – Kruisvuur
The House of Books
2007 – 320 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *