Simsion, Graeme – Het Rosie project

Door op 24 oktober 2013

De Australiër Graeme Simsion werkte als consultant, maar verkocht zijn bedrijf om fulltime schrijver te worden. Met zijn debuutroman Het Rosie Project verovert hij de wereld. De filmrechten zijn verkocht aan Sony Pictures.

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.

Dagelijks vinden er over de hele wereld gesprekken plaats. Mensen leren andere mensen kennen, praten over het weer of over de voetbal van de vorige avond, maken afspraakjes met elkaar en worden verliefd. Ruzies worden uitgesproken en beslecht met een omhelzing. Ter afscheid wordt er heel wat afgezoend, of mensen nu op reis gaan of slechts in de auto stappen om weer aan het werk te gaan. Een sociaal gebeuren dat voor velen de normaalste zaak de wereld is. Voor mensen met Asperger of autisme is dit gegeven echter niet zomaar weggelegd. Zij onderscheiden zich vaak door te excelleren in vaardigheden en kennis, maar ontberen juist vaak de sociale behendigheden en omgangsnormen. Zo ook hoofdpersoon Don Tillman, professor in de Genetica, maar ook op zijn veertigste nog steeds vrijgezel en naarstig op zoek naar een levenspartner. Zijn leven indelend in schema’s en ondernemingen, roept hij zijn nieuwste onderzoek in het leven; het Echtgenote Project. Gewapend met een vragenlijst om de perfecte vrouw te vinden, ontmoet hij Rosie en wordt zijn hele gestructureerde leven volledig op zijn kop gezet.

Graeme Simsion kiest met Don Tillman voor een opvallend karakter als hoofdpersoon. Hij is namelijk hoogbegaafd, maar het ontbreekt hem aan alle vaardigheden op het sociale vlak, wat het vrijwel onmogelijk voor hem maakt om vrienden te maken, laat staan een levenspartner te kunnen vinden. Wetende dat men regelmatig de spot met hem drijft, gebruikt hij humor als afweermechanisme, terwijl hij naarstig op zoek is naar acceptatie. Zijn open en eerlijke houding in het leven brengt hem regelmatig in de problemen, maar werkt tegelijkertijd op de lachspieren van de lezer, waardoor men al gauw een band krijgt met deze markante persoon. Zijn transformatie, getriggerd door Rosie, beschrijft de auteur zeer subtiel en wekt almaar sympathie op naarmate het einde nadert. Ook al lijkt de uitkomst van verre al vast te staan, Simsion slaagt er goed in twijfel te zaaien bij de lezer en weet aldus een verassende twist aan de finale van het boek te geven.

Het Rosie project is een roman, een fictieve roman, maar roept zoveel beelden van herkenning op, dat het duidelijk een waargebeurd verhaal moet zijn, zonder dat de auteur daadwerkelijk met betrokken personen gesproken heeft. Hij slaagt er in met zijn debuutroman een heerlijk weglezend boek neer te zetten, dat ons vermaakt en tegelijkertijd confronteert met onze eigen tekortkomingen, of dit nu ons beeld ten opzichte van anderen is of de manier waarop we met elkaar omgaan, zonder een boek te hebben geschreven dat een duidelijke maatschappijkritische boodschap heeft. Don Tillman is de belichaming van onze eigen onvermogens op welk vlak dan ook en is dan ook een man die door velen in de harten gesloten zal worden. Als dit al niet gebeurd is.


_____
Graeme Simsion – Het Rosie project
Uitgeverij Luiting-Sijthoff B.V.
2013 – 330 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *