Nesbø, Jo – De Kakkerlak

Door op 10 oktober 2013

Jo Nesbø is naast Unni Lindell verreweg de bekendste Noorse auteur. Zijn boeken worden in meer dan twintig landen uitgegeven en van enkelen zijn inmiddels de filmrechten verkocht. Zijn protagonist heet Harry Hole, De Kakkerlak is het tweede boek met de markante inspecteur in de hoofdrol.

In de kamer van een obscuur motel in Bangkok wordt het lijk van de Noorse ambassadeur gevonden. Harry Hole wordt naar Thailand gestuurd om in samenwerking met zijn Thais-Amerikaanse collega Liz Crumley de zaak zo discreet mogelijk op te lossen. Maar naarmate het onderzoek vordert, wordt hem langzaam duidelijk dat het om meer dan alleen een moord gaat. Ook lijkt het erop dat een aantal mensen in Noorwegen er belang bij had om hem naar Thailand te sturen. Harry is echter vastbesloten om het ongedierte dat het daglicht niet kan verdragen te ontmaskeren.

Inmiddels heeft Jo Nesbø reeds een tiental boeken geschreven met Harry Hole in de hoofdrol en zoals gezegd is De Kakkerlak het tweede boek. Het zijn vooral de ietwat houterige conversaties die doen blijken dat Nesbø met dit boek nog aan het begin van zijn carrière was. Bij vlagen doen deze niet natuurlijk aan, er lijken wat scherpe kantjes aan te zitten. Daarnaast is het dan wel weer verfrissend dat de setting plaats heeft in het vervuilde en benauwde Bangkok, Thailand. Een groot verschil met de schone en frisse omstandigheden die we gewoon zijn uit de Scandinavische thrillers. Klein verschil met andere Noordelijke boeken zijn de hoofdpersonages. Vaak zijn dit de gewone mensen zoals jij en ik, in dit geval speelt het verhaal vooral in de buitenlandse politieke kringen van Noorwegen. Anderzijds is er vrijwel geen verschil te vinden tussen de eerdere en de latere werken; het staat buiten kijf dat de auteur zeer getalenteerd is en zonder twijfel bij de Scandinavische top hoort. Nesbø’s verhalen lezen heerlijk weg, geven aanleiding om mee te puzzelen naar de ontknoping, kennen genoeg plottwists om realistisch verrassend te blijven en doorheen het hele boek blijft de vaart er lekker in.

Een solide Nesbø.


_____
Jo Nesbø – De Kakkerlak
Uitgeverij Cargo
1998 – 376 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *