Bergen, Mark van – Dutch Dance

Door op 6 oktober 2013

In het dagelijks leven is Mark van Bergen journalist voor het Eindhovens Dagblad en schrijft daarnaast freelance over de ontwikkelingen van de dancemuziek in de wereld. Met zijn kennis van alle evenementen in Nederland en interviews met vele bepalende personen in de scene, is zijn boek Dutch Dance tot stand gekomen.

In het najaar van 2013 is het 25 jaar geleden dat housemuziek doorbrak in Nederland. Na een aarzelende ontvangst stroomde een muzikale golf van vernieuwing over ons land. Het bleek een goede voedingsbodem, want de Nederlandse dance groeide al snel uit tot een mondiaal topmerk. Over dit fantastische succesverhaal verschijnt nu Dutch Dance, een canon van dé Nederlandse partycultuur. Het is het eerste overzichtswerk over de geschiedenis van dance in Nederland. Dutch Dance bevat interviews met de hoofdrolspelers en staat boordevol foto’s en anekdotes. Daarmee is Dutch Dance een gedetailleerd overzichtswerk van een muzikale en culturele revolutie.

Namen als Showtek, Hardwell en Afrojack vertegenwoordigen de hedendaagse dancemuziek en vertonen hun dj-kunsten elk weekend in elke uithoek van de wereld. Concepten als Sensation, Mysteryland en Defqon zijn in mum van tijd gepromoveerd tot Nederlands exportproduct nummer 1. Aan deze behoorlijke staaltjes van onderneming, van ons toch kleine land, gaat echter een gestage ontwikkeling van ruim 25 jaar vooraf. Toen eind jaren ’80 uit de Verenigde Staten een nieuw geluid kwam overwaaien, ontwikkeld door namen als Frankie Knuckles en Marshall Jefferson en geïmporteerd door Eddy de Clercq, is er in ons kikkerlandje een cultuur ontstaan die met diverse hoogtepunten (eurodance, gabber, Tiësto), 25 jaar later de wereld heeft veroverd. Klein begonnen met mellow en hardcore, vielen achtereenvolgens de Lage Landen, West-Europa en de rest van de wereld ten prooi aan een muzikale ontwikkeling die zijn weerga niet kent. Niet voor niets roept men tegenwoordig: “If it ain’t Dutch, it ain’t much!”

In Dutch Dance gaat Mark van Bergen in op alle facetten en zet daarmee een compleet beeld op papier, zoals dat eerder nog niet gedaan werd. Natuurlijk, er bestaat inmiddels al de nodige literatuur over dance (De Gabberstory, Release – het verhaal van ID&T, Dance Vally – the book), maar die richten zich vooral op bepaalde periodes of succesverhalen van (zo niet eigen) ondernemingen. Niet eerder ging een auteur zo gericht en specifiek in op het fenomeen dancemuziek. Van Bergen behandeld de complete geschiedenis op een objectieve wijze en gaat daarbij ook de schaduwkanten niet uit de weg, zoals de onvermijdbare drugsslachtoffers en de invloed van neonazi’s en happy hardcore op de gabbercultuur. Waar echter in de jaren negentig de media bol stond van suggestieve en negatieve verslaggeving, brengt Van Bergen een balans aan en zet, jaren na dato, alsnog de zaken in een juist perspectief. Met dit boek vertellen Van Bergen en diverse sleutelpersonen over niet alleen de successen, maar ook de schade en schande, die de dance uiteindelijk hebben gebracht naar waar het nu staat.

Tegenwoordig is de dancescene een zo omvattende wereld, dat alle aspecten en facetten zich vrijwel onmogelijk laten pakken in een pakweg 270 pagina’s tellend boek. De auteur kiest ervoor om per periode vooral een bepaalde stijl uit te lichten. Enerzijds vervalt hij hierdoor niet in een ellenlange uiteenzetting over alle stijlen, substijlen en verdere niches, anderzijds voelt het voor de ware insiders bij vlagen incompleet. Via diverse kaders wordt aandacht besteed aan een grote diversiteit van namen en concepten, de auteur verhaalt vanaf het begin van het millennium echter vooral over de successen van organisaties ID&T en dj’s / producers Tiësto, Armin van Buuren en Afrojack. Dat neemt niet weg dat Van Bergen een waardevolle documentaire heeft geschreven over inmiddels Nederlands grootste exportproduct. Uiteindelijk is het voor de kenners een feest van herkenning en voor de geïnteresseerden een objectieve verhaling over wat sommigen al decennia op de dansvloer brengt.


_____
Mark van Bergen – Dutch Dance
Xander Uitgevers
2013 – 275 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *