Brett, Peter – De Getekende

Door op 1 oktober 2013

Peter Brett woont met zijn gezin en twee katten in Brooklyn, New York. Al sinds zijn jeugd schrijft hij fantasyverhalen en heeft onlangs een trilogie voltooid, de Demonenreeks genaamd. De Getekende is het eerste deel uit deze serie.

De elfjarige Arlen woont met zijn ouders op een kleine boerderij, een halve dag rijden van het afgelegen dorpje Tibbet’s Brook.Elke avond als het donker wordt rijst er een vreemde mist op, die nachtmerries met zich meebrengt. Ieder die het donker trotseert staat een gruwelijke dood te wachten. Want in de mist leven demonen die niet met wapens te bestrijden zijn. Er zit niets anders op dan je ’s nachts te verschuilen achter magische formules en hopen dat ze houden tot de zon opkomt. Als Arlens leven uiteenvalt door de demonenpest, ziet hij dat het vooral de angst is die de mensen in hun grip houdt, meer nog dan de demonen in de mist. Hij trekt de wereld in, vastberaden om de mensheid te bevrijden.

Wie is er niet ooit bang geweest in het donker? In de wereld die Peter Brett geschapen heeft, komen elke nacht de kernelingen uit de kern der aarde, om hun eindeloze honger te stillen door mensen aan te vallen, te verscheuren en… op te eten. Gelukkig blijkt de mensheid de beschikking te hebben over defensieve weren, die een magische muur creëren om de demonen op afstand te houden. Het weren van huizen en andere verblijfsplaatsen blijkt echter een ware ambacht die lang niet iedereen beheerst… met alle gevolgen van dien. Nacht na nacht vallen vele lieden ten prooi aan de lust van deze wezens, die onverslaanbaar lijken. Arlen, Leesha en Rojer, de drie hoofdpersonen uit dit eerste deel, zijn vastberaden om elk op hun eigen manier de kernelingen te bestrijden en de mensheid te behoeden. Elk leeft hun eigen leven, tot zij door het noodlot op elkaars pad terechtkomen en in een strijd verwikkeld raken. Een strijd voor het behoud van de mens.

Met De Getekende zet Peter Brett een degelijke fantasythriller neer, met de nadruk op fantasy. Uit zijn brein ontsproten diverse wezens die al honderden jaren met verschillende volkeren van de mensheid in oorlog zijn. Deze volkoren mogen dan fictief zijn, de link met de Westerse en Arabische mens is snel gelegd. Ondanks het feit dat de mens over verschillende vormen van magie beschikt, blijft het in de kern een mens. In dit geval geen elfen, kobolden, hobbits of wat dan ook. De setting doet, door de levenswijze van en het handelen door de dorps- en stadsbewoners, middeleeuws aan, inclusief het nodige bloedvergieten. De auteur beschrijft tot in detail de gebeurtenissen en dan met name de verschillende gevechten, wat op den duur de neiging krijgt eentonig te worden. Daarentegen wisselt hij vaak tussen zijn hoofdpersonen en vervalt niet in eindeloze dialogen. De spanning wordt gaandeweg het boek rustig opgebouwd en kent uiteindelijk een redelijke maar voorspelbare climax. Het einde is open, vele vragen blijven onbeantwoord en de deur naar het tweede deel staat behoorlijk open. De vraag is nu alleen of en wanneer deze in Nederland verschijnt.

Goed leesvoer voor de liefhebbers van fantasy.


_____
Peter Brett – De Getekende
Uitgeverij De Boekerij bv
2010 – 495 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *