Meijer, Victor – Snoepreis

Door op 28 september 2013

Victor Meijer debuteerde met de roman Miskend Talent in 2008, maar schreef eerder ook toneelstukken, illustreerde kinderboeken en bracht onder naam Carmona eens een cd uit met Nederlandstalige muziek. Op achtjarige leeftijd werd hij tijdens de vechtscheiding van zijn ouders ontvoerd naar Spanje door zijn moeder. Deze gebeurtenis vormde de inspiratie voor Snoepreis.

De vader van de tienjarige Boris is een klootzak, een flessentrekker, een halve moordenaar en een gehaaide manipulator die eropuit is zijn moeder het gekkenhuis in te krijgen. Volgens zijn moeder dan. Om dit te voorkomen neemt zij haar zoon mee naar Spanje. Maar wat begint als een spannend avontuur, blijkt al snel een onbezonnen vlucht, zonder doel en zonder geld. Boris zoekt houvast in wilde fantasieën en dagdromen, en ontwikkelt een hallucinante verslaving aan snoep en chocola. Uiteindelijk stort zijn moeder in en kan een confrontatie niet uitblijven.

Men raakt op een dag verliefd, een jongen op een meisje en het meisje op een jongen. Als het de ware blijkt te zijn, volgt er vaak een trouwerij en na een aantal jaren ook een gezinsuitbreiding. Niet elke relatie blijkt echter een lang leven gegund en huwelijken eindigen dan ook met enige regelmaat in een scheiding, waar de kinderen als grootste slachtoffer midden in staan. Door middel van een omgangsregeling verblijven zij vaak om en om bij de afzonderlijke ouders, maar af en toe neemt een van hen het recht in eigen handen en verdwijnt gewoonweg. Zo ook de moeder van Boris, die haar zoon meeneemt naar haar land van herkomst, Spanje. Met slechts een paar centen op zak liften zij hun weg richting het zuiden en slapen in smoezelige hotels om vervolgens rond te reizen op het Iberische schiereiland. Moeder en zoon trekken van opa en oma, naar señor Francisco die hen een tijdje in huis neemt en zus Mini, naar uiteindelijk weer opa en oma. Onderweg hebben zij geregeld contact met de vader thuis in Amsterdam.

Op een confronterende en regelmatig komische manier beschrijft Meijer de tocht door Spanje en vertelt het verhaal door de ogen van de tienjarige Boris, zoals de auteur dat dertig jaren geleden ook beleefde. Onderweg neemt Meijer de lezer mee in de droomwereld van de jongen, waarin hij regelmatig zijn toevlucht zoekt omdat zijn moeder vrijwel de gehele tijd in een staat van ontoerekeningsvatbaarheid verkeert, gevoed door de haat jegens haar toekomstige ex-man. De lezer wordt deelgenoot van enerzijds een gevoel van moederlijke machteloosheid vanwege gerechtelijke besluiten en anderzijds een grote mate van onverantwoordelijk egoïsme op een onbezonnen zoektocht naar gerechtigheid, liefde, begrip, vrijheid en identiteit. Het einde mag open genoemd worden en laat aldus ruimte over voor de eigen interpretatie van de lezer. Is het een eind-goed-al-goed situatie voor het gezin en de familie, of is het besef van de moeder dat zij in haar zoektocht verslagen blijkt en spoedig haar zoon zal moeten opgeven?

Een confronterende visie op het onvoorspelbare leven.


_____
Victor Meijer – Snoepreis
J.M. Meulenhoff
2013 – 224 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *