Laerhoven, Bob van – Alejandro’s Leugen

Door op 8 september 2013

Bob van Laerhoven is een van de bekendste auteurs afkomstig uit Vlaanderen en schrijft in verschillende genres, zoals non-fictie en misdaad-romans. Hij debuteerde begin jaren tachtig en heeft inmiddels meerdere bestsellers op zijn naam staan. Deze worden gekenmerkt door een uiteenlopende thematiek. In zijn meest recente werk, Alejandro’s Leugen, beschrijft hij een verhaal in het dictatoriale Zuid Amerika.

País, 1983, Zuid-Amerika. Na tien jaar dictatuur lijkt de gewelddadige junta van generaal Pelarón te wankelen. Alejandro Juron, gitarist van de dichter en volkszanger Victor Pérez die door de junta werd geëxecuteerd, komt vrij uit de beruchte gevangenis Het Laatste Avondmaal. Het ondergrondse verzet wil dat Juron opnieuw meedoet, maar Alejandro is veranderd. Verteerd door schuldgevoelens over de dood van Pérez wordt Juron het ongewilde middelpunt van een web van dramatische intriges die leiden tot een catastrofale volksopstand.

Alejandro’s Leugen is een boek waar je als lezer alleen maar van onder de indruk kan zijn. Hier in het westen genieten wij, en zeker niet alleen op literair gebied, een grote vrijheid. De politieke situatie is, in de vorm van een dictatoriale staat, in Zuid Amerika echter heel anders en deze zelfde situatie kiest de auteur als setting voor zijn literaire roman. Deze staat wordt verscheurd onder het regime van dictator Pélaron en vanwege vermeende opruiende teksten zit hoofdpersoon liedjesschrijver en gitarist Alejandro Juron tien jaren vast. Na zijn vrijlating wordt hij bij het verzet betrokken, maar de persoonlijkheid van Juron is onherstelbaar verscheurd, door het regime in de gevangenis en het verlies van zijn grote vriend en diens gezin. Van Laerhoven beschrijft in zijn roman een speurtocht van Juron naar diens verloren persoonlijkheid, een vergeving van zijn daden en een balans in zijn geweten.

Alejandro’s Leugen is echter veel meer dan een roman. Van Laerhoven beschrijft op een levendige manier de dagelijkse gang van zaken in een door en door gecontroleerde samenleving en voert hierbij een keur aan personages aan. Van het verzet en het gewone volk, tot de machthebbers en de rijke elite, alle lagen zijn vertegenwoordigd in een roman met een zekere educatieve en documentarische waarde. De auteur maakt de controle, terreur en corruptie van een dictatuur voelbaar en overstelpt de lezer met een keur aan informatie. Het boek verliest hiermee een zekere mate van leesbaarheid, het is geen makkelijk te verteren kost. De schrijfstijl nodigt echter uit om eens er eens goed voor te gaan zitten en de gebeurtenissen de revue te laten passeren. Het einde is zeer passend gezien het verloop van het verhaal en laat genoeg ruimte over voor genoeg vragen. Levensvragen mag men zelfs wel zeggen. Vragen die uitnodigen tot nadenken.

In één woord? Indrukwekkend.


_____
Bob van Laerhoven – Alejandro’s Leugen
Linkeroever Uitgevers nv
2013 – 325 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *