Dijk, Mark van – Bloeddorst

Door op 6 augustus 2013
bloeddorst

Katwijker Mark Van Dijk verzamelt eerste drukken van klassieke werken en schrijft, naast zijn normale werk. Bloeddorst is zijn tweede boek.

Een kannibalistisch genootschap opereert al jaren in het diepste geheim in Nederland. Op geraffineerde wijze weet één van de leden de tienjarige Jack Klinkhamer te ontvoeren voor een lugubere feestavond. Jack wordt verstopt in een bunker die diep in de Katwijkse Zuidduinen verscholen ligt. Alleen zijn ontvoerder is op de hoogte van deze locatie. Wanneer Jack later die avond niet op het feest gepresenteerd wordt, weet de leiding van het genootschap dat er iets gruwelijk mis is gegaan. Om hun geheim te bewaren moeten ze Jack eerder vinden dan de politie en alle sporen wissen. De oudere en vermoeide rechercheur Jim Nieuwpoort, hoofd van de tactische recherche, leidt het politieonderzoek naar het verdwenen jongetje. Samen met zijn team zet hij alles op alles om hem te vinden, om uiteindelijk in een situatie terecht te komen waarin hij keuzes moet maken. De belangrijkste keuzes van zijn leven.

Luguber. Dat is toch vooral het kernwoord dat door het hoofd blijft spoken als het boek eenmaal uitgelezen is. Het boek begint rustig en leest als een roman, wanneer Jack kennismaakt met zijn oppasser Sylvia. Al snel ontvoert zij de jongen echter en komt het boek in een flinke stroomversnelling terecht. Zeker als daarna kennis gemaakt wordt met het kannibalistisch genootschap, die op een uiterst gruwelijke manier met hun slachtoffers omgaan. De auteur spaart de lezer niet en stapelt scene op scene, waarbij de een nog wreder en bloediger is als de voorgaande. Uiteindelijk komen zowel de politie als het genootschap op het spoor van de jongen en ontstaat een bloedstollende zoektocht en strijd tegen de klok, wetende waartoe het genootschap in staat is. De twist op het einde komt niet alleen uit de lucht vallen, het geeft het verhaal een dermate wending dat de spanning bijna ondraaglijk wordt. Het einde is logisch en onverwacht tegelijkertijd, omdat de auteur afsluit met een aantal krantenknipsels. Een origineel einde dat een horrorthriller, want die titel mag dit boek zeker dragen, absoluut verdient.

Het fascinerende en tegelijkertijd enorm beangstigende aan dit boek zijn de feiten waarop het gebaseerd is en de dingen waartoe de mens in staat is. Gaandeweg bekruipt je als lezer een gevoel van zowel angst als schaamte voor de medemens, wetende dat de waargebeurde feiten op een steenworp afstand van en zelfs binnen onze eigen landgrenzen kunnen en zeer mogelijkerwijs zullen afspelen. Het onderwerp van het boek is een onderwerp dat makkelijk terug kan komen in een tv-programma als Undercover in Nederland. Wetende dat onschuldige burgers gevaar lopen door wellustige lieden die puur voor de kick mensenvlees consumeren, creëert een sinistere sfeer doorheen het gehele boek… Zeker als blijkt dat kannibalen in alle lagen van de maatschappij voorkomen. Bloeddorst is een vlot weglezende thriller, waar Mark van Dijk constant de spanning en de vaart in weet te houden. Dit boek kan weleens de opmaat betekenen voor deze auteur in opkomst. Een auteur waar we het laatste nog niet van gehoord hebben.

Luguber, confronterend, walgelijk en spannend.


_____
Mark van Dijk – Bloeddorst
Uitgeverij Books of Fantasy
2012 – 225 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *