Bell, Hati – Amber

Door op 31 juli 2013
amber

Het internet is vele boekenbloggers rijk, sommigen wagen de stap richting het serieuze schrijfwerk. Een daarvan is Hati Bell, die onlangs debuteerde met haar Young Adult Fantasy thriller Amber.

De dryade Amber O’Neill is door haar unieke maar gevaarlijke gave een buitenbeentje binnen een verborgen bovennatuurlijke gemeenschap in een Engels stadje. Als door een fusie tussen de lokale scholen rivaliserende rassen, zoals draken en dryaden, gedwongen worden hun dagen deels gemeenschappelijk door te brengen, ontaardt er een strijd rond Amber. Wanneer zij voor het eerst in aanraking komt met haar gezworen vijand, een drakenjong, krijgt ze een schokkend visioen. Hoe ver kan ze deze draak vertrouwen, en zal hij haar helpen of haar ondergang betekenen? Wie met vuur speelt…

Amber is een verrassend boek. Hati Bell weeft moeiteloos sprookjesfiguren, zoald dryaden en draken, in een eigentijds en modern verhaal, gesitueerd in het Britse landschap. De hoofdpersonen zijn wezens in menselijke vorm, maar met bovennatuurlijke krachten die gelieerd zijn aan hun afkomst. Waar de een bij aanraking visioenen uit de toekomst ziet, tovert de ander bij woede enorme klauwen tevoorschijn. Het is een flinke fantasy invloed die niet iedere lezer zal kunnen waarderen. Maar de lezers met een open blik zullen genieten van een vlot geschreven verhaal met goed uitgewerkte personages. Ieder wezen heeft zijn of haar eigen kenmerken die door de auteur duidelijk beschreven worden. De spanning zit meteen vanaf de start erin en omdat vrijwel elk hoofdstuk met een cliffhanger wordt afgesloten, blijft ook de vaart erin en wordt het verhaal nergens langdradig. Een prestatie van formaat, waar menig geoefende thrillerschrijver van kan leren.

Wie de blog van de auteur bezoekt, weet dat zij een voorliefde heeft voor superhelden. Ook in haar boek zijn verschillende verwijzingen te vinden, zoals het kryptonite van Superman en de namen Logan en Stark. Insiders zullen al snel de link leggen met resp. Wolverine van de X-Men en Tony Stark, de Iron Man. Er zijn genoeg verwijzingen naar moderne media, zoals “het Equilibirum van Christian Bale” en de songteksten waarmee ieder hoofdstuk geopend worden. Hati Bell is duidelijk een auteur van verwijzingen, het boek is doorspekt met beeldspraak die goed de nadruk leggen op de gebeurtenissen. Ze brengt hiermee een solide balans aan tussen het ‘eigentijdse’ en de ‘fantasy’, wat de algehele leesbaarheid alleen maar ten goede komt. Wel is de tijdspanne van het verhaal meerdere keren onduidelijk, er worden soms sprongen van enkele maanden gemaakt, terwijl je je als lezer nog in het heden van de voorgaande gebeurtenissen waant. Een smetje van nauwelijks een smetje genoemd kan worden.

Het einde zet duidelijk de deur open naar meer. Het is dan ook wachten op het volgende boek!


_____
Hati Bell – Amber
Uitgeverij Zilverspoor
2013 – 301 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Een reactie

  1. Hati

    1 augustus, 2013 at 23:56

    Bedankt voor je leuke en eerlijke recensie!

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *