Atkinson, Kate – Leven na leven

Door op 24 juli 2013
leven

Kate Atkinson is heeft wereldwijd een aantal bestsellers op haar naam staan. Leven na leven belooft ook weer een boek te zijn dat velen in hun harten zullen sluiten. Om die reden zijn een aantal websites, waaronder E Boek, uitgenodigd door Uitgeverij Atlas om voor de verschijning dit boek te mogen lezen.

In een koude, besneeuwde nacht in 1910 komt bankiersdochtertje Ursula Todd ter wereld in een lommerrijke buitenwijk van Londen – dood. In diezelfde koude, besneeuwde nacht komt Ursula Todd ter wereld, schreeuwt lang en hard, en begint aan een leven dat, om het zachtjes uit te drukken, heel ongewoon zal blijken. Want terwijl ze groeit, gaat ze ook dood, herhaaldelijk, op verschillende manieren. Tegelijkertijd nadert de tweede grote oorlog van de eeuw. Kan Ursula, gezegend door een schijnbaar oneindige hoeveelheid levens, de wereld redden van de onvermijdelijke neergang? En als ze dat kan – zal ze het ook doen?

Kate Atkinson heeft met Leven na leven een werkelijk prachtige roman geschreven. De kleine Britse Ursula krijgt kans op kans en ontloopt daarmee constant de dood, dezelfde dood die ze tegenkwam tijdens haar vorige leven. Ze reïncarneert, maar begint daarbij dus constant opnieuw. Een fenomeen dat vergelijk is met het Butterfly Effect van Edward Lorenz. Immers, de keuzes die Ursula maakt kunnen en zullen een steeds grotere impact op de historie hebben. Dit bereikt een hoogtepunt als Ursula Eva Braun leert kennen en daarmee de dictator Adolf Hitler. De hoofdpersoon krijgt een kans om zelfs de wereldgeschiedenis te kunnen veranderen. Keuzes die een steeds grotere verantwoording met zich meebrengen en daarmee een steeds grotere druk op Ursula leggen.

Ursula leeft haar leven een flink aantal keren en een hoop gebeurtenissen lijken al voor haar geboorte vast te liggen. Atkinson schrijft over een leven dat door lotsbepaling vastligt en door concrete keuzes beïnvloedt wordt. Ondanks dat haar jeugd veelal hetzelfde verloopt, weet de auteur deze gebeurtenissen keer op keer op een andere manier te brengen. Een knap staaltje werk, wat de vaart van het verhaal zeker ten goede komt. Zij kiest voor een opvallende mix van feiten en fantasy, wat een leerzame, ontroerende, maar vooral confronterende roman tot gevolg heeft. Waar Ursula keer op keer haar keuze kan alterneren, drukt Atkinson de lezer met de neus op de feiten. Neem het leven zoals het is en ga zorgvuldig met je kansen om.


_____
Kate Atkinson – Leven na leven
Uitgeverij Atlas Contact
2013 – 528 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

2 reacties

  1. Joanydvv

    24 juli, 2013 at 17:45

    Klinkt als een erg bijzonder verhaal. Erg origineel. Ik ga het toevoegen aan mijn wil-ik-lezen-stapel.

  2. Pingback: Recensie: Kate Atkinson - Leven na Leven | Ranking the Books

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *