Mosse, Kate – De Vergeten Tombe

Door op 14 juli 2013
tombe

Kate Mosse woont afwisselend in West Sussex te Groot Brittannië en Frankrijk. Reeds enkele jaren heeft zij hier een huis in de oude stad Carcassonne, met uitzicht op het oude centrum La Cité. Dit heeft haar geïnspireerd een reeks historische verhalen te schrijven. In 2005 verscheen Het Verloren Labyrinth en nu is het de beurt aan De Vergeten Tombe.

Een oude priester, op brute wijze om het leven gebracht. Een ontzield lichaam van een jonge man in de rivier de Aude. Een nerveuze vrouw in een kamer met damasten gordijnen. Een lachende man in de schaduw. Twee vrouwen uit verschillende tijden en plaatsen raken verwikkeld in het mysterie dat deze mensen samenbrengt: de tarotkaarten die zij in hun handen houden… De vergeten tombe is een episch avontuur waarin de lezer wordt meegenomen van het hedendaagse Rennes-les-Bains naar het negentiende-eeuwse Rennes-le-Chateau, maar ook naar lang voorbije tijden waarin koningen werden begraven met hun schatten.

Evenals in Het Verloren Labyrinth vertelt Kate Mosse ook in dit boek over twee verhaallijnen, een in de huidige tijd en een die in de historie plaatsvond. Waar echter in het eerste deel gekozen werd voor de 13e eeuw, ligt de periode in het tweede boek een stuk dichterbij. Het is het einde van de 19e eeuw als de keuzes van Léonie Vernier een reeks gebeurtenissen in gang zet die het leven zullen bepalen van de hedendaagse Meredith Martin… De Vergeten Tombe is een boek met historisch besef, maar ook een vleugje magie en een snoefje fantasy. De auteur bewijst nogmaals flinke kennis van zaken te hebben en combineert op navolgbare wijze de geschiedenis van Zuid Frankrijk met de eeuwenoude Tarotkaarten en familiehistorie. Het resultaat is een boek dat afwisselend vertelt over de gebeurtenissen rondom Léonie Vernier en haar familie en over het onderzoek van Meredith Martin naar haar afkomst. De Vergeten Tombe leest prettig weg en staat bol van de historische feiten, van het dagelijkse leven in de 19e eeuw tot de lotgevallen van de Visigoten in het zuiden van Frankrijk. De auteur neigt echter meermaals naar flinke uiteenzettingen, waar door het geheel over de band genomen soms goed langdradig aan kan doen. Dat de 19e eeuw minder tot de verbeelding spreekt dan de late Middeleeuwen doet hier natuurlijk ook geen goed aan. Het geheel is echter een uitstekend tweede deel, een prima vervolg op Het Verloren Labyrinth.

Het boek spreekt minder tot de verbeelding maar is evenmin een topper.


_____
Kate Mosse – De Vergeten Tombe
Uitgeverij Unieboek BV
2007 – 593 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *