Zafón, Carlos Ruiz – Septemberlichten

Door op 1 juli 2013
septemberlichten

Carlos Ruiz Zafón is in Nederland vooral bekend vanwege zijn serie rondom Het Kerkhof der Vergeten Boeken. September vorig jaar verscheen hierin het derde deel, De Gevangene van de Hemel. In de jaren negentig schreef hij een aantal avonturenboeken, die vanwege juridische twisten pas onlangs in het buitenland uitgegeven mochten worden. Septemberlichten is een van deze boeken.

Na de dood van hun echtgenoot en vader, verhuizen Simone Sauvelle en haar kinderen Irene en Dorian van Parijs naar de Normandische kust. Speelgoedfabrikant Lazarus Jann heeft Simone aangenomen als hoofd in de huishouding en bibliothecaresse op zijn landgoed Cravenmoore. Irene ontmoet de zwijgzame tiener Ismaël en de twee worden verliefd. Na de plotselinge dood van hulpje in de huishouding en onverbeterlijke kletsmajoor Hannah, gaan de twee op onderzoek uit. Stukje bij beetje komen ze erachter dat de speelgoedfabrikant een duister geheim bewaart.

Septemberlichten is een spookverhaal zoals alleen Carlos Ruiz Zafón dat kan schrijven, een spookverhaal voor jong en oud. De Spaanse auteur beschrijft de gebeurtenissen zeer levendig, waardoor je als lezer het duistere geheim van Lazarus Jann in gedachten tot leven ziet komen. Het nestelt zich in je bewustzijn en komt er tot het einde van het boek ook niet meer uit. Sterker nog, vrijwel iedere lezer zal daags na het einde nog steeds de aanwezigheid voelen… En dat is de kracht van de verteller die Carlos Ruiz Zafón heet. Het verhaal heeft plaats in een gehuchtje nabij het pittoreske Mont Saint Michel in Frankrijk en leent zich perfect voor een verhaal van deze strekking. Alle ingrediënten zijn er: een sppokachtige vuurtoren, een groot landhuis dat een duister geheim met zich meedraagt en natuurlijk een aantal jongeren die ondanks, of juist dankzij, de geruchten op onderzoek uit gaat. Zafón bewijst met Septemberlichten nog maar eens een keer een groot verteller te zijn.

Een spookverhaal voor jong en oud.


_____
Carlos Ruiz Zafón – Septemberlichten
Uitgeverij Signatuur
2012 – 232 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *