Bolt, Britta – Heldhaftig

Door op 30 juni 2013
heldhaftig

Achter de naam Britta Bolt schuilen de Duitse Britta Böhler en de Zuid-Afrikaanse Rodney Bolt. Heldhaftig is het eerste deel uit hun Posthumus trilogie, met Pieter Posthumus in de hoofdrol van een verhaal dat in onze eigen hoofdstad speelt.

Pieter Posthumus heeft het maar druk – een zelfmoord op een zolderkamer, een naakt lichaam in een gracht, een onbekende toerist die dood neervalt op straat. Posthumus werkt voor de Gemeente Amsterdam, Team Uitvaarten. Hij regelt de begrafenis voor anonieme lijken die binnen de stadsgrenzen aangetroffen worden. Het probleem van Pieter Posthumus is dat hij de dingen niet gewoon op hun beloop kan laten. Hij is ervan overtuigd dat hij een moordenaar ontdekt heeft, ook al doet de politie de zaak af als een ongeluk. Bovendien zorgt een sinistere Syriër voor problemen.

Het duo Britta Bolt haalt de inspiratie voor hun thriller uit de hedendaagse Nederlandse politieke situatie, de radicalisering van moslimjongeren. Een afdeling van de AIVD is een groep op het spoor, de Amsterdamse Cel genaamd, als tegelijkertijd het lichaam wordt gevonden van een jongeman die banden heeft met deze groep. De politie doet het af als ongeval, maar Pieter Posthumus is het hier niet mee eens en bijt zich vast in de zaak. Wat volgt is een verhaal waarin enerzijds op een moordenaar wordt gejaagd en waar anderzijds de AIVD ons land poogt te behoeden voor mogelijke aanslagen. Echter, voorbereidingen voor deze aanslagen worden nooit getroffen, laat staan dat deze plaatsvinden. De rol van de AIVD loopt dan in dit boek ook met een sisser af. Losse eindjes blijven hangen op het eind en aangezien dit boek het eerste deel van een trilogie is, zullen we het laatste van de Dienst nog niet gehoord hebben.

De focus ligt dan ook veel meer op Pieter Posthumus, die op zijn beurt jacht maakt op de mogelijke moordenaar. Hij doet dit echter binnen een grijs gebied; toestemming van zijn werkgever heeft hij niet en de regel van de wet moet simpel gezegd opgerekt worden om zijn onderzoek te kunnen doen. Door deze semi-illegale activiteiten is hij niet zomaar in staat naar de sterke arm van de wet te gaan met zijn bevindingen en als lezer bekruipt je dan ook vooral de vraag wat hij nu precies wilt bereiken. De anticlimax op het einde kan dan ook op twee zaken wijzen. Of we hebben hier meer met een roman te maken en verdient dit werk de noemer ‘thriller’ gewoonweg niet, of het einde van dit boek is dermate open, dat we mogen verwachten dat dit slechts een begin, een opstap, een epiloog van de trilogie is geworden. Laten we dan ook hopen op het tweede.

Nog niet overtuigend.


_____
Britta Bolt – Heldhaftig
Uitgeverij De Arbeiderspers B.V.
2012 – 301 pagina’s

Over Evert Sinterniklaas

Evert leest al zo lang als hij een boek kan vast houden. Als eigenaar van E Boek en Blog begon hij in februari 2012 met recenseren. Tegenwoordig leest hij regelmatig op aanvraag van uitgeverijen en auteurs.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Graag even een bewijs dat je geen spambot bent :) *